Jan Kuf se stříbrnou medailí na juniorském mistrovství Evropy 2012.

Jan Kuf se stříbrnou medailí na juniorském mistrovství Evropy 2012. | foto: www.mpduklapraha.cz

Životní výsledek pětibojaře Kufa, na SP v Káhiře skončil třetí

  • 0
Moderní pětibojař Jan Kuf obsadil třetí místo v závodu Světového poháru v Káhiře a dosáhl největšího individuálního úspěchu v kariéře. Dvaadvacetiletý český reprezentant tak zastoupil tradiční opory olympijského vítěze Davida Svobodu či bývalého mistra Evropy Ondřeje Polívku, kteří v této sezoně ještě nestartovali kvůli zraněním.

"Jsem úplně nadšený, že to takhle všechno vyšlo," jásal Kuf. Ve Světovém poháru přitom startoval teprve popáté a poprvé prošel do finálové dvaatřicítky. "Přišlo to tak náhle, že jsem v cíli nevěděl, co dělat s rukama a nohama. Doufám, že mi to dodá dávku sebevědomí do dalších závodů."

Kuf se v Káhiře prezentoval solidním výkonem už v kvalifikaci, v níž obsadil šestnácté místo. V dnešním finále mu vyšel nejlépe úvodní šerm, po němž byl šestý. "Byl to můj nejlepší šerm mezi muži," řekl. Následně si připsal dvaadvacátou příčku v plavání a osmnáctou v parkúru, pro umístění na stupních vítězů si doběhl díky devátému času v závěrečné kombinované disciplíně běhu se střelbou.

"Do kombi (běhu se střelbou) jsem nastupoval desátý a spíš jsem doufal, že to udržím a vůbec nemyslel takhle vysoko," přiznal Kuf. Postupně se ale posouval dopředu a po poslední střelecké položce byl šestý. "No a na posledním úseku jsem předběhl tři Ukrajince a najednou proběhl cílem třetí. Nádhera," radoval se.

Rodák z Prahy je svěřencem trenéra Jakuba Kučery, který stojí za úspěchy pětibojařů v posledních letech. "Pozvu Jakuba na pivo," plánoval Kuf, jak utratí část z 1 500 dolarů (30 tisíc korun), své největší životní prémie, kterou vydělal.

Podle Kučery má Kuf předpoklady zařadit se mezi světovou špičku. "Dva tři roky se to o něm ví a bylo jen otázkou, kdy to přijde," podotkl Kučera. "Ještě nemusí být nahoře pravidelně, ale potenciál on má a na tom se dá pracovat. Je vynikajícím šermířem a běžcem, musel si najít cestu ve střelbě, ale když je někdo do tří na světáku, tak nesmí mít slabinu. V každé disciplíně musí jít dobře."

Trenéra těšilo, že pětiboji dorůstá po Liboru Capalinim, Michalu Sedleckém, Polívkovi a Svobodovi další eso. "Pro celou skupinu je dobře, že kluci vědí, že to není jenom na nich a že někdo další může být nahoře," řekl Kučera o Kufovi, na kterého loni v únoru spadl kůň a rupturu pánve pak léčil tři a půl měsíce.

Závod vyhrál mistr Evropy z roku 2012 Riccardo de Luca z Itálie o osm sekund před Francouzem Christopherem Pattem. Kuf, jenž byl na loňském evropském šampionátu členem stříbrné české štafety, doběhl do cíle s odstupem 19 sekund těsně před ukrajinským duem Pavlo Tymoščenko, Ruslan Nakoněčnyj. Druhý český reprezentant Martin Bilko obsadil 28. pozici.

V Káhiře moderní pětibojaři absolvovali svůj první letošní kompletní závod Světového poháru, neboť úvodní díl seriálu v Acapulcu byl před měsícem předčasně ukončen kvůli velkému horku. Kuf tam nepostoupil z kvalifikace.

Závod SP v moderním pětiboji v Káhiře

Muži: 1. De Luca (It.) 1 441 b., 2. Patte (Fr.) 1 433, 3. Kuf 1 422, ...28. Bilko (oba ČR) 1 350.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž