Moderní pětibojař Jan Kuf.

Moderní pětibojař Jan Kuf. | foto: Profimedia.cz

Moderní pětibojař Kuf vybojoval na MS ve Varšavě bronzovou medaili

  • 0
Dvaadvacetiletý český moderní pětibojař Jan Kuf získal bronzovou medaili na mistrovství světa ve Varšavě. Titul vybojoval Rus Lesun a stříbro Egypťan El Gezirí.

"Naprosto fantastické. Ještě pořád tomu úplně nevěřím, protože dneska to bylo celý den skvělé a dopadlo to ještě lépe," řekl Kuf po životním úspěchu na webu svazu. "Takhle to má na vrcholné akci roku vypadat. Přijede připravený a dá nejlepší výkony roku, takže musíme být spokojení," řekl trenér Jakub Kučera

Kuf je dalším z talentů pětibojařské líhně kouče Jakuba Kučery a ve Varšavě dosáhl nejlepšího výsledku v životě. "Určitě. A nejméně očekávaného," řekl nadšeně závodník pražské Dukly na webu svazu. "Nedoufal jsem, že bych mohl být na medaili, ale je to úžasné," uvedl třetí muž dubnového závodu Světového poháru v Káhiře.

Bývalý hokejista, který se věnoval i atletice, začal finále výborně v šermu. "Ten byl skvělý, bavilo mě to už od začátku. Bylo to podruhé letos, kdy se mi povedl. Díky tomu ani tolik nebolelo plavání. Měl jsem skvělého koně, to jsem si užil, spíš než že bych se nadřel," popisoval.

Do závěrečného běhu se střelbou nastupoval třetí, ale jen s malým náskokem na soupeře za sebou. "Byl jsem nervózní a hodně," řekl. Neměl dobrý pocit, jelikož ve štafetě a v kvalifikaci na MS nestřílel moc dobře. "S Jakubem (Kučerou) jsme ale před střelbou udělali něco jinak a střílel jsem si v klidu, co umím a vyšlo to."

Konkrétně s trenérem Kučerou trochu přecvakali mířidla na pistoli a taky zpomalili rytmus střelby. "Předtím jsem střílel hrozně rychle. Jakub stál za mnou a hlásil mi rány v rytmu, ve kterém jsem střílel celý rok a nějak se to usadilo zpátky v hlavě. Víceméně všechny čtyři střelby vyšly úplně úžasně," pochvaloval si Kuf.

V boji o bronz vybíhal po poslední čtvrté střelbě na závěrečný úsek čtvrtý za Maďarem Róbertem Kaszou. Asi po sto metrech soupeře předběhl. "Věřil jsem si a věděl jsem, že za mnou nejde. To už jsem začínal pomalu věřit. Pak byli podél trati fanoušci a všichni mi hrozně fandili, tak já jsem byl úplně mimo," řekl.

Šanci na medaili už měl Kuf mezi jednotlivci i letos na mistrovství Evropy, ale ta zhasla v parkuru. Úspěchu se dočkal až na mistrovství světa. "Je to naprosto fantastické. Dneska to bylo celý den skvělé a dopadlo to ještě lépe," radoval se.

MS v moderním pětiboji ve Varšavě

Muži - finále: 1. Lesun (Rus.) 1534 b., 2. El Gezirí (Egypt) 1520, 3. Kuf (ČR) 1513, 4. Kasza (Maď.) 1503, 5. Belaud (Fr.) 1499, 6. De Luca (It.) 1498.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž