Jose Altuve z týmu Houston Astros slaví úspěšný odpal.

Jose Altuve z týmu Houston Astros slaví úspěšný odpal. | foto: AP

Světová série baseballistů začíná, o titulu sní v Houstonu i Los Angeles

  • 0
V zámoří přichází jeden ze sportovních vrcholů roku, Major League Baseball má před sebou 113. finále. Ve Světové sérii hrané na čtyři vítězná utkání se od úterý utkají baseballisté Houstonu Astros a Los Angeles Dodgers.

Poprvé od roku 1970 jsou v zámořské soutěži v boji o titul týmy, které v základní části překonaly hranici sta výher. Dodgers ovládli 104 zápasů a Astros 101.

Souboje ve Světové sérii začnou v úterý a ve středu na stadionu Dodgers, od pátku do neděle jsou v plánu zápasy v Houstonu a případné další dva znovu v Los Angeles.

Oba celky v případě triumfu ukončí dlouhé čekání na výhru v MLB. V Houstonu se od založení klubu před 55 lety ještě z titulu neradovali, Dodgers slavili šestý vavřín před 29 lety.

„Kvůli vítězství ve Světové sérii hrajeme. Všechny individuální úspěchy a ocenění jsou bezvadné, ale každý touží po Světové sérii,“ řekl nadhazovač Dodgers Clayton Kershaw, vnuk objevitele trpasličí planety Pluto Clyda Tombaugha.

Souboj Kershawa s hvězdným nadhazovačem Astros Justinem Verlanderem, který do Houstonu přišel v poslední možné chvíli v letním přestupovém termínu z Detroitu, je velkým tahákem finále.

„Justin předvede nejlepší výkon, když je potřeba,“ řekl manažer Astros A.J. Hinch na adresu slavného hráče, jehož snoubenkou je modelka Kate Uptonová. Verlander v šestém zápase semifinále proti Yankees zachránil sérii. „Tohle se nenaučíte, to v sobě musíte mít,“ dodal Hinch. Ve finále je Verlander potřetí, ale předtím dvakrát neuspěl.

Astros jsou prvním celkem, který se prodral do Světové série z obou soutěží. V roce 2005 se dostali do finále jako vítězové Národní ligy, ale od roku 2013 jsou zařazeni do Americké ligy.

Oba týmy jsou v letošním play off neporažené v domácím prostředí. „Jsme si hodně podobní. V sestavách jsou talentovaní hráči, zkušení borci a především je vidět dobrá parta. Bude to skvělá série,“ věří vnější polař Astros Carlos Beltran.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž