Vavřinec Hradilek

Vavřinec Hradilek | foto: ČTK

Hradilek i Hošková vyhráli na MS kvalifikaci, postupuje osm českých lodí

  • 3
Není úplně zdráv, ale to mu nezabránilo v tom, aby na své domovské trati ovládl kvalifikaci mistrovství světa vodních slalomářů. Vavřinec Hradilek dominoval v pražské Troji kategorii K1 muži. Dařilo se i dalším Čechům. mistr Evropy Jiří Prskavec obsadil 4. místo a mezi postupující do semifinále se vešel i Jan Vondra.

Hradilek rozhodl o svém vítězství v kvalifikaci hned první jízdou, kterou zvládl bez šťouchu za 84,69, nejrychleji ze všech. A protože se v kvalifikaci započítává lepší ze dvou jízd, nemusel v podstatě k té druhé ani nastoupit.

"Ale já to prostě nedokázal nejet," říkal. "Říkal jsem si: třeba už nebudu mít tolik šancí zajet si doma na mistrovství světa. Ten pocit vyjet z toho bloku na startu za to stojí. Přišli diváci, zaplatili si vstupné. Bylo mi blbé tu jízdu vynechat."

To, že v ní potom nabral 150 tresných vteřin za neprojetí tří branek, už nebylo vůbec podstatné. Na prvním místě zůstal s náskokem 0,1 vteřiny před Němcem Dörflerem.

Podstatnější nyní bude jeho zdraví. "Neměl jsem dneska úplně dobré spaní, potil jsem se a bolelo mě v krku." Po závodě se odjel domů vyléčit.

Jiří Prskavec ještě před kvalifikací pomáhal v areálu s roznášením odpadkových košů, pak sedl do lodě a také on si už první jízdou zajistil postup. V té druhé svůj čas ještě vylepšil na 86,38, což znamenalo posun ze 6. na 4. místo.

"Snažil jsem se jet kratší stopou, ale čím je kratší, tím musí být přesnější," říkal. "Mně to od začátku moc nevycházelo a drtil jsem to brutální silou. Takže jízda byla celkem rychlá, ale mně to přišlo strašný."

Na rozdíl od Hradilka zatím nehovoří o tlaku domácího prostředí. "Ani si to nepřipouštím, hodně to jde za Vávrou, ten je obklopen médii, já jsem v ústraní."

Mezi 40 postupujících pronikl z 26. místa i Jan Vondra, který se do české nominace vmáčkl na poslední chvíli. Jen o jednu příčku lepší byl olympijský vítěz, Ital Daniele Molmenti. A až ze 33. místa postoupil dál lídr světového žebříčku, Francouz Etienne Daille.

Pozdě odpoledne, za hustého deště, napodobila Hradilka i Kateřina Hošková v neolympijské kategorii singlkanoistek. Po prvním kolem byla druhá, ve druhém se na své domovské trati vyšvihla na první příčku před dosud vedoucí "kajakářsko-kanoistickou" obojživelnici Jessiku Foxovou z Austrálie.

Vzhledem k menšímu počtu účastnic postupovalo v této kategorii do semifinále jen 20 žen, mezi které se vešla i šestnáctá Monika Jančová, naopak vyřazena je šestadvacátá Anna Koblencová.

Stoprocentní úspěšnost naopak měli tři domácí zástupci v kategorii C1 muži - singlkanoisté Stanislav Ježek, Vítězslav Gebas a Michal Jáně prošli do pátečního semifinále.

Nejlépe si z nich vedl nejméně ostřílený Jáně, který si zavzpomínal na rok 2010, kdy v Praze naprosto nečekaně ovládl závod Světového poháru. V kvalifikaci mu tentokrá patřilo 6. místo, Gebas byl třináctý, Ježek patnáctý.

Jeden z favoritů šampionátu Stanislav Ježek, od půl osmé ráno zároveň pracující v organizačním výboru, zvolil v prvním kole jízdu na jistotu.

"Vyrážel jsem s tím, že chci hlavně jet čistě. Přišlo mi, že trať není moc těžká, že časy budou vyrovnané. A šťouchy vás pak hrozně sráží dolu. Věděl jsem, že i když nepojedu super, tak bez těch šťouchů by to mělo na postup stačit. Takže jsem jel spíš opatrně, nesnažil jsem se dát rekordní čas ani všechny pobláznit tím, že jsem jel rychle."

Pozice ve druhé desítce jej po prvním kole uklidnila, v tom druhém se tedy "odvázal" víc. Byly z toho sice jeden šťouch, ale i rychlejší čas. "Zkusil jsem se do těch branek tlačit trochu víc na těsno a zavadil. Ale na 100 procent to ještě nebylo."

Kvalifikaci singlkanoistů dominoval Slovinec Benjamin Savšek. Slovenská legenda Michal Martikán obsadil 3. místo.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Praze-Troji

Kvalifikace:

Muži
K1:
1. Hradilek (ČR) 84,69 (0 trestných sekund), 2. Dörfler (Něm.) 84,79 (0), 3. Smolen (USA) 86,24 (0), 4. Prskavec 86,38 (0), ...26. Vondra (oba ČR) 90,10 (0).

C1: 1. Savšek (Slovin.) 91,58 (0), 2. Proctor (Brit.) 93,02 (0), 3. Martikán (SR) 93,86 (0), ...6. M. Jáně 94,26 (2), 13. Gebas 95,34 (0), 15. Ježek (všichni ČR) 95,89 (2).

Ženy
C1:
1. Hošková (ČR) 116,09 (0), 2. Foxová (Austr.) 116,46 (2), 3. Mácová (SR) 118,75 (0), ...16. Jančová 127,86 (4), 26. Koblencová (obě ČR) 136,77 (6) - nepostoupila.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž