Týmy Severní a Jižní Koreje oznámily, že na mistrovství světa ve stolním tenise...

Týmy Severní a Jižní Koreje oznámily, že na mistrovství světa ve stolním tenise utvoří jedno družstvo. | foto: Reuters

Souboj? Budeme hrát spolu. Korejské stolní tenistky se během MS sloučily

  • 4
Čtvrtfinále mistrovství světa družstev ve stolním tenise mělo nabídnout pikantní duel. K souboji o medaile se ve švédském Halmstadu chystaly týmy Severní a Jižní Koreje. Hráčky nastoupily před diváky, potřásly si rukama a pak s úsměvem oznámily, že spolu nechtějí soupeřit. Místo toho vytvořily spojený tým, který postoupil do semifinále světového šampionátu.

Tento netradiční postup musela nejdříve schválit Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF), ale jak popisuje její předseda Thomas Weikert, vedení nápad přijalo s nadšením: „Když jsem o tomto kroku informoval Představenstvo ITTF, delegáti vestoje aplaudovali spojenému korejskému týmu a ukázali tak podporu tomuto historickému kroku.“

Pohled do ping-pongové historie ale prozrazuje, že letošní světový šampionát není první vrcholnou akcí, na které se představí spojený korejský tým. V roce 1991 na mistrovství světa v Čibě už od prvních kol turnajovým pavoukem úspěšně postupovalo družstvo složené z reprezentantek Severní i Jižní Koreje. Spolupráce slavila úspěch, Korejky porazily ve finále Čínu a vybojovaly zlaté medaile.

Třeba podobný kousek zopakují i letos v Halmstadu.

„Je to velké historické rozhodnutí pro obě naše země. Rád bych poděkoval ITTF za její silnou podporu. Toto je důležitá výpověď o snaze prosazovat skrze stolní tenis mír mezi našimi zeměmi,“ ocenil vytvoření společného týmu Jihokorejec Ju Sung-min, olympijský vítěz ve dvouhře z Atén a dnes člen Mezinárodního olympijského výboru.

Spojený korejský tým v semifinále nastoupí proti Japonkám a rozhodně může pomýšlet na úspěch. V sestavě družstva nebude chybět Severokorejka Kim Song-I, bronzová medailistka z olympijských her v Riu. Jižní Korea pak přidá dvanáctou hráčku světového žebříčku Seo Hjo-won či nepříjemnou levačku Jon Ji-hee.

Výsledek semifinálového klání však nebude tolik podstatný. Důležitý je fakt, že obě znesvářené země jsou ve sportu ochotny odložit spory a společně bojovat za jednu Koreu.

A to je významný krok na cestě ke smíření.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž