Česká štafeta ve složení Marek Schuster, Adam Chloupek, Michal Hubáček získala

Česká štafeta ve složení Marek Schuster, Adam Chloupek, Michal Hubáček získala na MS juniorů v orientačním běhu zlato. | foto: Michael Vambera

Mladí Češi ovládli závěr mistrovství světa v orientačním běhu

  • 0
Neuvěřitelní Češi! Tak, jak se jim v první polovině juniorského světového šampionátu v orientačním běhu na domácím území vyhýbaly medaile, tak si jich bohatě užili v úplném závěru. Vrcholné dny soupeření nejlepší mladých běžců planety v drsném terénu naprosto ovládli a ukázali, v čem jsou momentálně nejsilnější na světě.

Už páteční atraktivní sprinty se startem v Jiráskových sadech, následně přes terasy Hradcem Králové až do Žižkových sadů přinesly skvělou podívanou.

A domácím fandům dal ještě o důvod víc k radosti český mladík Michal Hubáček, který si vybojoval výborným výkonem stříbrnou medaili. Nestačil jen na Švýcara Floriana Schneidera.

"Byl to orientačně náročný sprint, žádný běžák. Začal jsem pomaleji, protože jsem věděl, že v Jiráskových sadech budou obtížné kontroly, přesto jsem na druhé kontrole udělal desetisekundovou chybu. Pak už jsem šel dobře," popisoval Hubáček peripetie na cestě za druhým místem s dodatkem, že je se svým výsledkem spokojený.

To ještě netušil, že se o den později bude podílet na mnohem větším úspěchu. Česká štafeta ve složení Schuster, Chloupek a Hubáček nedala protivníkům šanci a o více jak minutu porazila Švédy. "Cítil jsem se celou dobu dobře, protože jsem tušil, že mě nemůžou doběhnout. A pocit na do běhu? Skvělý, úžasný!" líčil Hubáček.

Lenka Knapová, Kateřina Chromá a Vendula Horčičková získaly na MS juniorů v orientačním běhu 2013 v závodě štafet zlaté medaile.

Češi navíc získali double. První místo totiž získaly i mladé reprezentantky, avšak za dramatických okolností. Původně nejrychlejší Norky totiž chybovaly, neměly splněnou jednu kontrolu a byly diskvalifikované. Češky navíc byly po první předávce šestnácté se ztrátou dvou minut, třetí úsek už finišmenka Horčiková přebírala na 5. místě.

Potom však zabrala a dotáhla dívky k obrovskému úspěchu. Juniorky získaly zlato po 18 letech, vůbec poprvé v historii se stalo, že obě štafety zvítězily na jednom šampionátu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž