Dana Čechová

Dana Čechová | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Stolní tenistky podlehly Američankám, na světovém šampionátu skončily

  • 0
České stolní tenistky prohrály na mistrovství světa družstev v Halmstadu s týmem USA 2:3 a v turnaji skončily. Po nezdaru v úvodním kole skupiny o 13. až 24. místo si svěřenkyně trenéra Petra Engela nedokázaly zajistit přímou účast v elitní divizi na příštím MS v roce 2020, tu jim může vynést postavení ve světovém žebříčku.

České reprezentantky prohrály obě úvodní dvouhry, pak ale Karin Adámková zvládla pětisetovou bitvu s Amy Wangovou a Hana Matelová vyrovnala. V rozhodujícím utkání podlehla Dana Čechová 1:3 na sety americké jedničce Lily Zhangové.

Tým tak nedokázal zopakovat 15. příčku z předloňského šampionátu, v letošním konečném pořadí se bude dělit o 21. místo.

„Škoda, že Dana nevyhrála vyrovnaný první set. Pak otáčet z 0:2 je hodně složité. Jeden set stáhla, ale druhý už ne. Mrzí mě to, protože já jsem Američanky považovala za lepšího soupeře než například Bělorusko nebo Lucembursko. Bohužel to nevyšlo a na turnaji končíme. Budeme se muset soustředit na naši pozici na světovém žebříčku, abychom si elitní divizi zahrály i na příštím šampionátu,“ řekla Matelová na webu ping-pong.cz.

Muži, kterým v základní skupině těsně unikl postup do osmifinále a obsadili v ní čtvrté místo, měli v prvním kole bojů o konečné umístění volný los a skončí nejhůře na 17. místě. Jejich soupeřem bude v pátek večer tým KLDR, který ve skupině zdolali 3:0.

Korejské stolní tenistky vytvoří společný tým

V ženském semifinále se objeví společný korejský tým. Výběry Jižní Koreje a KLDR měly ve čtvrtfinále nastoupit proti sobě, to ale odmítly a místo toho požádaly mezinárodní federaci o možnost vytvoření společného družstva. ITTF korejskou žádost schválila, společný tým se o postup do finále utká s Japonskem.

„Korejské týmy se za tento historický krok dočkaly od delegátů potlesku vestoje,“ prohlásil prezident federace Thomas Weikert.

Sportovci z Jižní a Severní Koreje se v jedné formaci objevili i na slavnostním zahájení únorových olympijských her v Pchjongčchangu, kde nastoupili společně na plochu. Byl také vytvořen společný ženský hokejový tým.

MS družstev ve stolním tenisu v Halmstadu

Ženy - o 13.-24. místo

USA - Česko 3:2
Wu Jüe - Čechová 3:1 (8, -8, 3, 5)
Zhangová - Matelová 3:0 (6, 5, 8)
Wangová - Adámková 2:3 (-5, 10, 5, -9, -7)
Wu Jüe - Matelová 1:3 (-6, 8, -7, -8)
Zhangová - Čechová 3:1 (8, 6, -6, 8)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Stolní tenis