Squashista Jan Koukal (v bílém) na republikovém mistrovství

Squashista Jan Koukal (v bílém) na republikovém mistrovství | foto: Irena Vanišová

Padne na mistrovství republiky nadvláda squashisty Koukala?

  • 0
Squashista Jan Koukal není poprvé po dlouhé době jasným favoritem mistrovství České republiky. Osmnáctinásobný šampion jde do 26. ročníku národního šampionátu z minimální přípravy a na jeho místo si brousí zuby konkurenti. Mezi ně patří hlavně Daniel Mekbib a Martin Švec.

Loni přidal Koukal do sbírky osmnáctý republikový titul. Od toho prvního v roce 1999 vyhrál všechny šampionáty s výjimkou roku 2009. Letos je ale situace jiná.

„Jsem nejméně připraven za poslední léta. Za půl roku jsem odehrál jeden turnaj,“ řekl Koukal ČTK a dodal, že o dvaceti titulech, o kterých dříve mluvil, nyní neuvažuje. „Letošek a uvidí se. V červnu mi bude pětatřicet a láká mě titul z mistrovství světa veteránů,“ podotkl Koukal, z něhož je v současnosti manažer. Zastupuje například olympijského medailistu v rychlostní kanoistice Josefa Dostála.

V pavouku turnaje, jehož nejatraktivnější zápasy i nedělní duely o medaile se uskuteční ve skleněném kurtu vybudovaném v Galerii Harfa, není Koukal mezi nasazenými hráči. V semifinále může narazit na Mekbiba, který o víkendu vyhrál v Torontu a stal se po Koukalovi teprve druhým Čechem, který ovládl turnaj okruhu PSA.

Šanci sesadit Koukala z domácího trůnu cítí i další hráči. „Honza je teď určitě porazitelnější, ale nikdo neví, jak na tom ve skutečnosti je,“ řekl Švec a loňský finalista MČR Jakub Solnický dodal: „Každý rok je šance Honzu porazit a s přibývajícími roky je samozřejmě větší, ale nedokážu říct, jestli je teď největší.“ 

Mezi ženami touží po titulu po třech finálových prohrách v řadě Anna Serme. „Bývala jsem vystresovaná. Teď si to jdu užít,“ řekla. Pátý titul může přidat Olga Kolářová. „Hrozně mě baví vyhrávat, proto speciální motivaci nepotřebuju,“ řekla Kolářová.

Loňská mistryně Zuzana Kubáňová titulu obhajovat nebude.

Muži začnou šampionát ve čtvrtek, ženy o den později. Finálové zápasy jsou na programu v neděli a od 14:00 nastoupí ženy, od 15:00 muži.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž