NÁVRAT VETERÁNA. Českou republiku bude na ME reprezentovat i 42letý Petr Korbel, který loni v týmu nebyl.

NÁVRAT VETERÁNA. Českou republiku bude na ME reprezentovat i 42letý Petr Korbel, který loni v týmu nebyl. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Stolní tenisté prahnou po evropské medaili. Korbel hraje i ve 42 letech

  • 7
S touhou získat alespoň jeden cenný kov zamíří čeští stolní tenisté do rakouského Schwechatu, kde v pátek startuje mistrovství Evropy. Za tamními zelenými stoly by se rádi zviditelnili, přičemž největší vyhlídky se rýsují v soutěžích družstev (pátek až neděle). K nim se také pojí poslední úspěšné zápisy - muži získali bronz v roce 2010 v Ostravě, ženy o rok dříve ve Stuttgartu.

"Doufám, že aspoň jednu medaili ze soutěží družstev přivezeme, oba týmy mají sice nelehký, ale přijatelný los. Navíc v silách obou našich jedniček jsou i medaile v následujících dvouhrách," pravil před odjezdem předseda České asociace stolního tenisu Zbyněk Špaček a připomněl ambice Ivety Vacenovské a Dmitrije Prokopcova.

Češi pro Schwechat

Muži - družstva:
Dmitrij Prokopcov, Pavel Širuček, Lubomír Jančařík, Petr Korbel, Antonín Gavlas. Jednotlivci: Gavlase nahradí Tomáš Konečný. Čtyřhra: Prokopcov - Jančařík,Korbel - A. Gavlas, Konečný - Širuček.

Ženy - družstva a jednotlivci:
Iveta Vacenovská, Renata Štrbíková, Hana Matelová, Dana Čechová, Kateřina Pěnkavová. Čtyřhra: Vacenovská - Pěnkavová, Štrbíková - Čechová, Matelová - Balážová (Slovensko).

Obě česká družstva se na šampionátu představí v elitní kategorii, kde v mužích bude startovat dvanáct a v ženách třináct družstev. V každé kategorii jsou čtyři nasazená družstva, k nimž ve čtvrtfinále přistoupí vítězové předkola čili osmifinále. Češi se v něm střetnou s Řeckem, jejich protějšky se Španělskem.

"Na Řeky se chystáme, i když ještě nemůžu s určitostí říci, jak to postavíme," zatvářil se tajuplně trenér reprezentace mužů Tomáš Demek.

"Řekové však tvoří velmi silnou dvojici: Gionis, hráč číslo 23 evropského žebříčku, je nejlepší obranář kontinentu, a u jedenačtyřicetiletého Kreangy, který je jen o tři místa horší, nikdy nevíte, jak se vyspí. Doufám ale, že kluci to zvládnou psychicky. Navíc Dima Prokopcov oba dobře zná z francouzské ligy, přičemž s Kreangou dokonce hraje za Hannebond. Postupové šance vidím padesát na padesát," doplnil kouč.

Síň slávy potřebuje doplnit

Letošní novinkou je založení Síně slávy českého stolního tenisu, zatím jsou v ní Ilona Voštová-Motlíková, Milan Orlowski, Jindřich Panský a Petr Korbel. "Brzy do í ovšem zařadíme další hráče a hráčky, také in memoriam. Počítáme, že v Síni slávy bude čtyřicet až padesát osobností," připomněl předseda asociace Zbyněk Špaček, že český stolní tenis má také Bohumila Váňu, Stanislava Koláře, Ludvíka Vyhnanovského a další legendy.

Malým překvapením je zařazení Petra Korbela, dvaačtyřicetileté legendy, který už v posledním roce nereprezentoval. "Petr umí hrát na všechny povrchy a styly, navíc je velmi zkušený a umí poradit. S ním bude družstvo vyváženější," vysvětlil Demek návrat majitele evropského bronzu ve dvouhře z roku 2000 do týmu.

Zatímco Češi by se případě úspěchu utkali ve čtvrtfinále s nasazeným Portugalskem, ženy by čekalo Bělorusko. "Napřed ale musíme přejít přes Španělky a jejich jednička, původem Číňanka Shenová, je evropskou dvojkou. Iveta Vacenovská, evropská šestka, už ji ale porazila. Nicméně Španělky mají dorazit na šampionát na poslední chvíli, nevíme ani, koho přivezou," krčil rameny trenér žen Miroslav Cecava.

Ani Bělorusko by pak ve čtvrtfinále nemuselo být nepřekonatelnou překážkou, byť má v týmu současnou evropskou jedničku Pavlovičovou. "Rádi bychom se na ně dostali, ostatní Bělorusky jsou mladé a tudíž méně zkušené," uvedl Cecava.

Zlaté medaile z ME 2011 v Gdaňsku budou obhajovat muži Německa, jimž nyní bude chybět tahoun týmu Boll, a ženy Nizozemska. Soutěže ve dvouhrách a čtyřhrách začnou v dalším týdnu a vyvrcholí příští neděli.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž