Jan Micka

Jan Micka | foto: Pavel Němeček, MAFRA

Micka znovu zlepšil český rekord. Ve finále osmistovky doplaval pátý

  • 0
Plavec Jan Micka obsadil na mistrovství Evropy v Berlíně páté místo v závodě na 800 metrů volný způsob. Devatenáctiletý talent se dlouho držel ve hře o třetí místo, než na poslední stovce odpadl, přesto opět zlepšil český rekord.

Micka už ve čtvrteční rozplavbě razantně vylepšil vlastní předchozí nejlepší český čas 7:56,33, ve finále ubral další sekundu a 19 setin. Přes jarní tříměsíční tréninkový výpadek kvůli zranění vybojoval v Berlíně také sedmé místo na čtyřstovce a deváté na nejdelší trati 1500 metrů.

"Jsem spokojenější se včerejším závodem, dneska se mi to nepovedlo zrovna nejlíp. Doufal jsem, že když pojedu vedle rychlých soupeřů, že se jich dokážu udržet, ale bohužel jsem se jich neudržel. S překonáním rekordů na osmistovce jsem ale spokojený," uvedl Micka v tiskové zprávě.

Dnešní závod suverénně vyhrál v rekordu šampionátu 7:44,98 Ital Gregorio Paltrinieri, jenž už má zlato z patnáctistovky.

V semifinálových závodech nikdo ze tří českých plavců nedokázal proniknout do bojů o medaile. Nejblíže postupu byla znakařka Simona Baumrtová, ale zklamání z pátých míst na tratích 100 a 200 metrů si na sprinterské padesátce nevynahradila. Skončila dvanáctá, oproti rozplavbě zrychlila na 28,64, ale od posledního postupového místa ji dělilo 16 setin. Její český rekord 28,20 z loňska by na finále hravě stačil.

O místo hůře skončil na padesátimetrové prsařské trati Petr Bartůněk, kterého s časem 27,91 dělilo od nejlepší osmičky 21 setin.

V této disciplíně se ve druhém semifinále postaral o první individuální světový rekord na šampionátu Brit Adam Peaty. Devatenáctiletý evropský šampion z dvojnásobné trati dohmátl v čase 26,62 a o pět setin překonal pět let starý výkon Jihoafričana Camerona Van der Burgha.

Poslední český semifinalista Roman Dmytrijev skončil čtrnáctý na znakařské dvoustovce.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž