Jan Micka kontroluje čas po rozplavbě na 1500 metrů volný způsob.

Jan Micka kontroluje čas po rozplavbě na 1500 metrů volný způsob. | foto: ČSPS - Martin Sidorják , iDNES.cz

Plavci se na evropský šampionát do Budapešti sjedou až za rok

  • 0
Odložené mistrovství Evropy v plaveckých sportech v Budapešti se uskuteční příští rok od 10. do 23. května. Původně měl šampionát začít v maďarské metropoli příští týden, ale zmařila ho pandemie koronaviru.

Nový termín v úterý oznámila evropská federace LEN. 

Kraulař Jan Micka odklad šampionátu uvítal. „Aspoň nebude hrozit nějaké riziko a možnost nákazy během cestování a samotných závodů. Není to nejideálnější sezona a velmi náročné je to hlavně s motivací. Jen doufám, že nezruší závody Světového poháru, aby měl člověk důležitější závody dřív než v zimě,“ uvedl nejlepší český plavec v tiskové zprávě.

Od pondělka mají plavci jasno také o tom, kdy budou mít mistrovství světa. Japonská Fukuoka bude jeho dějištěm ve druhé půlce května 2022. Roční odklad si vynutila termínová kolize s olympijskými hrami v Tokiu.

Maďarští pořadatelé ME zvažovali, že by šampionát zkusili připravit na druhou polovinu letošního srpna, až se uvolní vládní opatření kvůli šíření nemoci covid-19, ale tuto variantu museli brzy zamítnout. Momentálně v zemi platí zákaz konání akcí s více než 500 účastníky do poloviny srpna.

Maďarsko pandemie zasáhla méně než jiné země. K dnešku registrovalo 3065 případů nákazy a 363 mrtvých v souvislosti s koronavirovou infekcí.

V letošním plaveckém kalendáři tak zůstalo už jen mistrovství světa v krátkém bazénu, které na konci roku uspořádá Abú Zabí. 

Reprezentační trenér Vlastimír Perna věří, že se na něj závodníci dokážou připravit co nejlépe. „Pokud znám naše nejlepší plavce, jsou to velké bojovnice a bojovníci. Jsem si jist, že budou na podzim připraveni lépe než kdykoliv předtím. Že se na nich projeví soutěžní absťák,“ uvedl Perna.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž