Michaela Lucie Hanzlíková | foto: ČTK

Krasobruslařka Hanzlíková je po krátkém programu na ME patnáctá

  • 0
Krasobruslařka Michaela Lucie Hanzlíková postoupila při svém premiérovém startu na seniorském mistrovství Evropy do volných jízd. Sedmnáctiletá česká reprezentantka obsadila v Ostravě v krátkém programu 15. místo. Nejlepší výchozí pozici před páteční druhou částí soutěže si zajistila obhájkyně zlata z Bratislavy Jevegenija Medveděvová z Ruska.

Hanzlíková se představila ve čtvrté závodní skupině a po krátkém programu byla maximálně spokojená. Stejně jako trenérka Monika Škorníčková. Získala totiž 52,39 bodů, což je její nový osobní rekord.

„Jsem moc spokojená, zajela jsem dobře. I s tou chybičkou v rittbergeru,“ řekla Hanzlíková, která si užila i podporu fanoušků. Velkého aplausu se dočkala již před jízdou.

„Já to slyšela, ale už jsem se tak koncentrovala, že jsem to úplně nevnímala,“ pousmála se rodačka z Karlových Varů. Účastí v pátečním finále si splnila sen. „Byl to cíl i sen. Jela jsem sem s tím a přála si to. A teď se to splnilo,“ dodala Hanzlíková.

Velký comeback zažila v Ostravě i Carolina Kostnerová z Itálie. Třicetiletá krasobruslařka, která má ve sbírce pět titulů mistryně Evropy a uspěla i na světovém šampionátu a olympijských hrách, měla předtím na 21 měsíců zastavenou činnost za to, že svému bývalému partnerovi a olympijskému vítězi v chůzi Alexi Schwazerovi pomáhala vyhýbat se dopingovým kontrolám.

Na severu Moravy se sice představila již ve druhé skupině, ale zajela kvalitní jízdu, získala 72,40 a je třetí. „Nebylo to jednoduché, byla jsem hodně nervózní, ale něco jsem zvládla velmi, velmi dobře a něco jsem mohla udělat líp. Ale aspoň mám prostor se zlepšovat. Jsem velmi šťastná,“ řekla Kostnerová.

Nejlepší Medveděvová získala 78,92 bodu a v sedmnácti letech útočí na druhé kontinentální zlato. „Čekala jsme trochu lepší výsledek, chtěla jsem si vytvořit sezonní maximum, ale nakonec je to celkem dobré. Volná jízda bude něco nového a pokusím se zajet co nejlépe,“ uvedla ruská hvězda, která loni ovládla i mistrovství světa. Druhá je zatím její krajanka Anna Pogorilá.

Mistrovství Evropy v krasobruslení

v Ostravě

Ženy - krátký program: 1. Medveděvová 78,92, 2. Pogorilá (obě Rus.) 74,39, 3. Kostnerová (It.) 72,40, 4. Sotskovová (Rus.) 72,17, 5. Lecavelierová (Fr.) 63,81, 6. Tóthová (Maď.) 61,49, ...15. Hanzlíková (ČR) 52,39.

18:45 sportovní dvojice - krátký program.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž