Halový hokej - ilustrační foto

Halový hokej - ilustrační foto | foto: Radek Cihla, MAFRA

Juniorské pozemní hokejistky ve finále ME spálily šance, končí druhé

  • 0
České pozemní hokejistky se na halovém mistrovství Evropy juniorek v Praze prostřílely až do finále, ale tam je zastavily Polky, které lépe zvládly závěr zápasu.

Zatímco se jejich polské přemožitelky radovaly z vítězství 4:0, české pozemní hokejistky posedávaly opodál se sklopenými hlavami. Ale jenom chvíli. Rychle si uvědomily, že prohra ve finále a konečné druhé místo na domácím evropském šampionátu juniorek je úspěch, se kterým před začátkem mistrovství počítal málokdo.

"Dávaly jsme si nejdřív radši skromné cíle a postupně jsme je plnily. Poslední krůček chyběl, takže je z toho druhé místo. Ale kdo je druhý v Evropě? Určitě je to úspěch," hodnotila konečné umístění kapitánka Karolína Jirsová, které se už houpala na krku stříbrná medaile.

Češky turnaj začaly dobře, vítězstvím 3:0 nad Portugalskem nakročily k bojům o medaile. Situaci si pak sice zkomplikovaly těsnou porážkou 2:3 s Polkami, ale závěrečný zápas ve skupině proti Švédsku zvládly znovu skvěle a rozstřílely soupeřky 11:1.

Asi nejlepší výkon přišel v sobotním semifinále, kde na český tým čekaly silné Rusky - a musely skousnout vysokou porážku 1:10.

Ve finále už další kanonáda nepřišla. V první půli sice české hráčky své polské soupeřky přehrávaly, jenže neproměnily řadu šancí a nepomohlo jim ani velké množství trestných rohů. Po osmi minutách druhé půle navíc neproměnily ani penaltu a zápas se začal lámat. Polky v závěru přidaly a v rychlém sledu se trefily čtyřikrát - naposledy dvě vteřiny před koncem.

"Ze začátku se všechno vyvíjelo dobře, Polky nás oproti utkání ve skupině nijak zvlášť nepřehrávaly. Měly jsme opravdu dost šancí, ale bohužel se potvrdilo pravidlo nedáš - dostaneš," mrzelo Jirsovou.

Druhé místo však rozhodně není důvodem ke zklamání. "Určitě to teď půjdeme oslavit, už se těším," uzavřela s úsměvem česká kapitánka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž