Softball, ilustrační foto

Softball, ilustrační foto | foto: Petr Eret, MAFRA

Úkol pro české softbalisty před ME zní jasně: přepsat historii

  • 1
Cokoliv jiného než titul budou považovat za neúspěch. Čeští softbalisté snad před letošním mistrovstvím Evropy, které v příštím týdnu společně hostí Havlíčkův Brod a Kostelec nad Orlicí, ani nemohou mít jiný cíl než urvat celkové vítězství.

Do šampionátu totiž vstupují s vizitkou týmu, který dokázal ovládnout poslední tři evropské šampionáty: v roce 2O12 v nizozemském Amstelveenu, v roce 2014 v Havlíčkově Brodě a Pardubicích a konečně v roce 2016 v italském Montegranaru. A nyní, znovu na domácí půdě, chtějí svěřenci reprezentačního trenéra Tomáše Kusého svou úspěšnou sérii prodloužit.

Český tým na ME

Nominace

Nadhazovači
Michael Bala (Spectrum Praha)
Petr Frejlach (Ledenice)
Marek Joska (Tempo Praha)
Jonáš Mach (Eagles Praha)

Chytači
Lukáš Fiala (Tempo Praha)
David Mertl (Spectrum Praha)

Vnitřní pole
Matouš Kasal (Most)
Tomáš Klein (Spectrum Praha)
Jiří Korčák (Ledenice)
Jiří Nezbeda (Spectrum Praha)
Tomáš Petr (Spectrum Praha)
Václav Svoboda (Chomutov)

Vnější pole
Daniel Černý (Most)
Patrik Kolkus (Ledenice)
Michal Kolůch (Tempo Praha)
Patrik Kopečný (Ledenice)

„Jednoznačným cílem je určitě první místo. Chceme být historicky první, kteří vyhrají počtvrté v řadě. To se ještě nikomu nepovedlo,“ říká kapitán českého celku David Metrl.

„Do Havlíčkova Brodu se těšíme, už jsme tady dokázali vyhrát. Takže pevně věříme, že to po čtyřech letech dokážeme znovu,“ přidává se reprezentační trenér Tomáš Kusý. Ten pro evropský šampionát nemůže počítat s trojicí hráčů, Michalem Holobrádkem, Markem Malým a Mikulášem Klasem, kteří byli pozváni na mezinárodní turnaj ISC (International Softball Congres) do Spojených států.

Příležitost pro mladé

„Je to nejlepší turnaj na světě, který bude ideální přípravou před nadcházejícím mistrovstvím světa,“ vysvětluje svou neúčast nejlepší český nadhazovač Michal Holobrádek. „Budeme hrát proti top hráčům. Je to pro mě jeden z vrcholů, protože lepší softbal se nikde hrát nedá,“ pokračuje hráč brodských Hippos.

„Šlo o dohodu s hráči, společné rozhodnutí,“ upřesňuje Kusý. „Náš kádr je vyrovnaný, určitě širší než šestnáct hráčů, kteří jsou na konečné soupisce. Takto aspoň dostanou příležitost mladí.“

14. ročník Mistrovství Evropy mužů v softbalu

25.–30. června 2018, Havlíčkův Brod a Kostelec nad Orlicí

Skupina A:
Belgie, Česká republika, Itálie, Litva, Německo, Velká Británie

Skupina B:
Chorvatsko, Dánsko, Izrael, Nizozemí, Slovensko, Švédsko

Holobrádek prožívá rozporuplné pocity. „Klukům budu samozřejmě fandit. Protože ještě docela nedávno jsem jako malý kluk takové turnaje sledoval z tribuny a přál si na nich někdy nastoupit v českém dresu,“ říká dvacetiletý talent.

V minulých dvou letech si čeští softbalisté na evropském šampionátu zahráli finále proti Dánsku. A stejný tým by podle očekávání měl být hlavním soupeřem i tentokrát.

„Ale silní jsou také Holanďané, kteří se na zápasy s námi umí nahecovat,“ uvědomuje si Kusý. „Na posledním šampionátu jsme s nimi hráli hodně těžké semifinále, ve kterém docela dlouho vedli.“

Při výčtu týmů, které mají medailové ambice, se nesmí zapomenout ani na Velkou Británii či Belgii, jež na posledním mistrovství Evropy skončila třetí. „Samozřejmě, je to sport, stát se může cokoliv. Ale věříme, že nás šampionát zastihne ve skvělé formě a my ho zvládneme vyhrát,“ přeje si Kusý.

Kapitán Mertl by si přál, aby bylo dvacet stupňů. A pod mrakem

Coby kapitán české softbalové reprezentace má před sebou David Mertl jasný cíl: dovést Českou republiku počtvrté v řadě k evropskému titulu.

„Jsme největší favorité turnaje, takže tlak na nás bude určitě velký. Přesto věřím, že náš tým je generačně dobře namíchaný. Doufám, že mladí budou mít hlad po vítězství a my staří po čtvrtém titulu,“ nechal se slyšet pětatřicetiletý rodák z Prahy a hráč extraligového Spectra.

Na začátku každého šampionátu má svým spoluhráčům v kabině i v zápase vždycky co říct. „Mluvím hodně,“ usmíval se Mertl. „Ale nejsem na to sám. V týmu jsou i starší kluci, takže si to vždycky nějak podělíme.“

Těší se na každý zápas
Během své kariéry odehrál Mertl už celou řadu důležitých turnajů, přesto je před každým dalším pokaždé aspoň trochu nervózní. I když s přibývajícím věkem se prý u něj nervozita mění mnohem častěji v nedočkavost.

„Hrozně se těším,“ svěřil se kapitán české softbalové reprezentace. „Řekl bych, že jsem pomalu ve věku, kdy budu v nároďáku končit, protože je prostě potřeba přenechat místo mladším, dravějším. Proto si každý zápas v českém dresu tolik užívám,“ vysvětloval.

Hřiště v Hippos Aréně zná velmi dobře jednak z evropského šampionátu, který se v Havlíčkově Brodě konal před čtyřmi lety, a také z pravidelného extraligového soupeření s místními Hrochy.

„Fanoušci jsou tu vždycky skvělí,“ vysekl poklonu příznivcům brodského klubu Mertl. „Teda pro domácí, pro soupeře potom hodně nepříjemní. Právě z toho důvodu jsem rád, že teď to budou i mí fanoušci. Že si to s nimi zase užijeme stejně jako před čtyřmi lety, kdy nám tady připravili fantastickou kulisu,“ přidal přání.

Spolufavorité? Pozor na Dánsko a Velkou Británii
Za hlavního spolufavorita považuje Mertl Dánsko. „Řekl bych, že má asi nejzkušenější tým. A nevyzpytatelná bude určitě Velká Británie,“ zamýšlel se.

Do dějiště šampionátu dorazí česká reprezentace v neděli. A pak už bude jenom čekat na zahájení turnaje. Podle předpovědí by mělo počasí softbalistům příští týden na Vysočině přát.

„Doufám, že to bude po téhle stránce bez problémů,“ hlásil Mertl. „Při dešti se totiž moc hrát nedá. Je to nebezpečné pro nadhazovače, aby netrefovali hráče,“ vysvětloval.

A jaké počasí má český kapitán nejraději? „Dvacet stupňů a pod mrakem,“ reagoval okamžitě.

Eva Streichsbierová


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž