Mistr už roli favorita neodmítá

Pardubice - Nejžhavější aspirant na zisk titulu? Před pár dny šachisté Rapidu Pardubice takové označení odmítali. Po úvodním dvoukole extraligy už ne. "Teď už se bránit nemůžeme," s úsměvem přiznal kapitán družstva Roman Krmenčík. "Ovšem o titul s námi budou bojovat ještě další silné týmy," jedním dechem připomněl.

Kandidátem číslo jedna však je pardubický obhájce zlata. Zahajovací zápasy soutěže mu vyšly báječně, přestože k nim kvůli absenci Movsesjana a Heberly vyjížděl s obavou.

Šachisté Rapidu nejprve vyhráli v Turnově 5,5:2,5. A poté náramně uspěli v souboji dvou papírově nejsilnějších týmů extraligy. Zvítězili v Novém Boru 6,5:1,5.

"Bylo to naprosto neuvěřitelné. Vyšlo nám úplně všechno. Byly to fantastické výkony i výsledky," radoval se Krmenčík, jehož hráči nepoznali ani v jedné partii porážku.

Zápas v Turnově rozjel pardubický tým výhrami Petra a Prandstettera. "Náskok jsme si už s přehledem udrželi. Ani v jedné partii jsme nebyli ohroženi," pochvaloval si kapitán.

Hladká výhra byla vítaným povzbuzením pro následující duel v Novém Boru. Měl být mnohem těžší. "Říkal jsem si - když vyhrajeme aspoň jednu partii, bude to výborné," podotkl Krmenčík. "Ale ani náhodou by mě nenapadl takový průběh. Byl to až překvapivě hladký zápas."

Pardubice zaskočily soupeře, jenž nastoupil bez ruské posily Najera, nečekaným příjezdem Poláka Heberly. A právě on vybojoval důležitou remízu s olympionikem Cvekem. "Poté jsme mohli hrát v klidu. Měli jsme v každé partii lepší výchozí pozice," poznamenal Krmenčík.

A posléze je hráči Rapidu parádně zúročili. Jejich konto se rozrůstalo o vítězné partie.
"Po vyrovnaném úvodu se soupeři dostali pod tlak, začali víc riskovat a chybovat. Bylo to jako domeček z karet," řekl Krmenčík. "Našemu týmu moc pomohl letošní start na Evropském poháru. Zvykli si hrát proti kvalitním týmům pod tlakem."

Zápas tak skončil vysokou výhrou Pardubic. Obhájce titulu zasadil tvrdou ránu do ambicí extraligového nováčka, který se před sezonou výrazně posílil.

"Novoborští trošku procitli. Úspěšné výsledky nepřijdou jen s nákupem kvalitních šachistů. Musíte vytvořit tým a dobrou partu. Díky tomu jsme důležitý zápas zvládli lépe než soupeř," prohlásil Krmenčík.

Šachisté si opět zajeli do Polska a šokovali rivala

P a r d u b i c e (dk) - Jak zaskočit soupeře hned při usednutí k šachovnicím? Otakové strategii by mohli pardubičtí šachisté už začít přednášet. Během necelého roku jim ve veledůležitém souboji podruhé vyšla. Před zápasy na severu Čech se zřekli role favorita. "Budeme bohužel silně oslabeni. Nastoupíme bez Movsesjana a Heberly," vzkázal kapitán družstva Roman Krmenčík.

Do Turnova skutečně obhájce titulu dorazil bez svých opor. Ovšem v Novém Boru už ke třetí šachovnici zasedl polský velmistr Bartolomiej Heberla. Přitom v tu dobu měl hrát polofinále svého domácího šampionátu v městečku Lubliniec nedaleko Katovic. "Na otočku jsme si ho přivezli, i když to bylo přes 350 kilometrů," pousmál se Krmenčík.

Pardubická sestava se posunula a novoborští šachisté nastoupili proti zcela jiným soupeřům, než na jaké se chystali. "Bylo to velké překvapení," přiznal na webových stránkách novoborského klubu Robert Cvek, jenž se s Heberlou utkal.

A další ho brzo čekalo. Polák mu rychle nabídl remízu a po dvanáctém tahu partie skončila smírně. "Bylo mi jasné, že spěchá na cestu. Měl jsem však černé kameny a Heberla hraje v poslední době velké šachy, proto jsem remízu považoval za úspěch," uvedl Cvek.

Zmýlil se. Dělba bodů dodala více klidu Pardubicím a zápas, který může být klíčový při určení mistra, dovedly k nečekaně vysoké výhře. "Heberlův příjezd nám hodně pomohl," pochvaloval si Krmenčík.

Nebylo to poprvé. Ke stejné strategii sáhl jeho tým už vloni v prosinci. Úvodní zápas víkendu odehrál bez Heberly, ale na následující klíčový duel o titul proti Brnu si ho z polského turnaje na otočku přivezl. Heberla porazil Kaloda a pomohl ke konečné remíze 4:4.

Na konci sezony Pardubice slavily extraligový triumf. O pouhý bod před Brnem, za které tehdy paradoxně nastupovali dnešní novoborští hráči Hráček, Hába, Cvek, Kalod a Klíma. "Sice jsme museli vynaložit hodně úsilí, ale určitě se nám vyplatilo. Soupeře jsme zaskočili," usmál se Krmenčík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž