Český skifař Michal Plocek

Český skifař Michal Plocek | foto: VK Slovácko

Smrt mladého šampiona. Odešel ten, který měl převzít žezlo po Synkovi

  • 18
Ten, který jednou nahradí Ondřeje Synka. Tak se o Michalu Plockovi mluvilo. On sám se touhou porazit trojnásobného olympijského medailistu nikdy netajil. Byl jí skoro posedlý.

„Pokud měl jakoukoliv možnost utkat se s Ondrou, vždycky toho využil a snažil se ho potrápit,“ vzpomíná Václav Chalupa – muž, který české veslařské žezlo kdysi předal Synkovi.

A od něj mělo přejít právě k Plockovi.

Jenže k tomu už nikdy nedojde.

Dvaadvacetiletý veslař byl totiž v pondělí vpodvečer nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly. Případ nyní řeší policie, zatím vyloučila cizí zavinění. Spekuluje se o sebevraždě.

Už od mládí byl hnán ke sportu. Jednak rodiči a taky touhou vyrovnat se staršímu bratrovi. „Jakmile něco dělal brácha, po čase začal i Michal, byl hrozně soutěživý,“ vzpomínal už dříve otec Otakar.

Když starší bratr zatoužil po hokejovém stadionu, netrvalo dlouho a mladý Michal ho na led následoval, chtěl se stát brankářem. „Ale moc se neosvědčil, pouštěl hodně gólů,“ vyprávěl otec.

Na hokejovém tréninku pak došlo i k jednomu osudovému setkání. Na tréninky se totiž v Uherském Hradišti chodil dívat Milan Šurý, tamní veslařský trenér, který měl v družstvu svého syna. Netrvalo dlouho a malého nešiky si všiml. Nabídl mu místo hokeje vyzkoušet veslování.

A tak se desetiletý kluk vydal poprvé do veslařského klubu a u vesla už zůstal.

Ne, nebyl to ten typ, který by sedl do skifu a hned o parník vítězil. V žebříčcích žáků se pohyboval až kolem padesátého místa, pral se s drobnější postavou.

„To mě na něm vždycky fascinovalo. Byl to drobnější veslař, ale hrozně houževnatý, bojovný a zabejčený. Vždycky chtěl být nejlepší,“ tvrdí Chalupa.

Doma mu rodiče vytvořili ideální tréninkové podmínky. Otec dokonce z bývalého obýváku vybudoval posilovnu, kterou pak využívali i další členové veslařského oddílu.

Během sedmi let Plocek z domácí posilovny pronikl až na juniorské mistrovství světa.

„To bylo poprvé, co jsem dostal svého veslaře na světový šampionát,“ povídá trenér Šurý.

O rok později už se svým svěřencem slavil evropský i světový juniorský titul. Ale to mladíka neuspokojilo. „Teď bych rád vyzval Ondru Synka,“ pravil tehdy osmnáctiletý veslař v emocích.

Šanci dostal záhy – na republikovém šampionátu v Račicích, kam Synek přijížděl po oslavách stříbra z olympijských her v Londýně.

Tam ho Plocek poprvé porazil.

Michal Plocek ovládl při Primátorkách závod skifařů už podruhé za sebou.

Hned po průlomové sezoně se z Uherského Hradiště odstěhoval do Prahy, kde se ho ujal první český světový šampion ve veslování – Michal Vabroušek. „Přesun do Prahy mu pomohl, osamostatnil se, bydlel na ubytovně a po sportovní stránce rostl,“ tvrdí Synek.

Rostl natolik, že se před dvěma lety stal mistrem světa do 23 let, letos i tím akademickým. „Všichni říkají, že jednou budu domácí jednička. Věřím, že se mi to podaří, že Ondru jednou porazím,“ vyhlašoval.

Ta touha ho hnala.

Touha, která zůstane nenaplněná.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž