Simona Baumrtová

Simona Baumrtová | foto: ČSPS - Martin Sidorják , iDNES.cz

Plavkyně Baumrtová a Svěcená jsou na ME v Glasgow v semifinále

  • 0
Plavkyně Simona Baumrtová postoupila na mistrovství Evropy v Glasgow do odpoledního semifinále na 200 metrů znak. Šestadvacetiletá česká rekordmanka vyhrála časem 2:13,45 závěrečnou rozplavbu a celkově skončila na desátém místě. Uspěla rovněž Lucie Svěcená na 50 metrů motýlek.

Na znakařské padesátce Baumrtová vylepšila v rozplavbách národní rekord a prošla až do finále, v němž doplavala sedmá. Na stovce skončila v semifinále desátá.

„Jsem strašně ráda, jak to vyšlo. Jelo se mi hezky, až mě to překvapilo. Říkala jsem si, jestli to není až moc pomalu. Překvapilo mě, že jsem vyhrála rozplavbu. Jsem samozřejmě ráda za postup, na druhou stranu věřím, že to nebude odpoledne tolik bolet,“ řekla Baumrtová.

V rozplavbách na 200 metrů znak byla nejrychlejší Ruska Darja Ustinovová. Časem 2:08,89 předčila nejbližší soupeřku skoro o půldruhé sekundy. Baumrtová umí dvoustovku pod 2:10.

„Z mistrovství Evropy už mám na dvoustovce stříbro a bronz (z krátkého bazénu), ale tohle je pro mě obrovský výsledek a jsem za to moc ráda. Ten čas bych ale chtěla odpoledne ještě zlepšit,“ prohlásila Baumrtová.

Svěcené stačilo na motýlkářské padesátce k postupu do semifinále 18. místo, neboť mezi jejími přemožitelkami byly tři Nizozemky a tři Švédky včetně vítězné světové rekordmanky Sarah Sjöströmové. Anna Kolářová skončila jednatřicátá.

„Jsem hodně ráda, že to vyšlo, protože takový čas (26,91) jsem nečekala. Pro mě je to výborný čas. I proto, že první dva záběry nebyly dobré, navíc jsem nemohla pořádně dýchat a udělala jsem dva nádechy, přitom chci maximálně jeden,“ uvedla Svěcená. Ví ale, že na finále by musela hodně zrychlit. „Tam bude třeba kolem 26,0,“ odhadla Svěcená, jejíž český rekord má hodnotu 26,49.

Daleko za postupem naopak zůstali motýlkáři Jan Šefl i Petr Novák na stovce stejně jako Petra Chocová v rozplavbách závodu na 50 metrů prsa. Jediná třicátnice ve startovním poli zaostala za svým českým rekordem o více než dvě sekundy a obsadila 30. místo.

„Samozřejmě jsem pomýšlela na semifinále, byl to můj cíl, s nímž jsem do Glasgow odjela. Ale od soboty se mě chytila nějaká viróza a šlo to ze mě spodem horem. Chyběla mi síla. Měla jsem i více záběrů, co jsem si tak počítala, nebylo to v pohodě, nechytila jsem to,“ připustila Chocová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž