Eliška Březinová v krátkém programu na mistrovství Evropy v Minsku.

Eliška Březinová v krátkém programu na mistrovství Evropy v Minsku. | foto: Reuters

Skončí čekání dlouhé 24 let? Březinová útočí na evropskou desítku

  • 3
Už je to dávno, velmi dávno. V roce 1992 Lenka Kulovaná a po ní ještě v roce 1995 Kateřina Beránková byly zatím posledními českými krasobruslařkami, které se probojovaly do Top 10 v soutěži žen na mistrovství Evropy. Eliška Březinová by to nyní mohla změnit, po krátkém programu je na šampionátu v Minsku dvanáctá. Těsné vedení drží olympijská šampionka Alina Zagitovová.

Dvě místa a přesně 2,21 bodu, takový je rozdíl, který dělí Březinovou po krátkém programu od evropské Top 10.

„Desítka by byla krásná, ale nechci se na to upnout,“ říkala po svém prvním vystoupení v běloruské metropoli. „Radši se soustředím, abych zajela čistou volnou jízdu bez chyb. Pak se uvidí, co z toho bude.“

Její krátký program na Adagio Tomasa Albinoniho čistý byl a všem sedmi prvkům přidali rozhodčí i bonusové plusové hodnoty. „Dobře zajela,“ pronesl v hledišti její bratr Michal, jeden z favoritů kategorie mužů.

Celkově rozhodčí ohodnotili českou mistryni jejím bodovým maximem v této sezoně (55,85). K ještě lepší známce chyběla kombinace dvou trojitých skoků. Původně v plánu byla, jenže ke trojitému toeloopu přidala na ledu jen dvojitý.

„Po tom prvním toeloopu jsem nedopadla ideálně, tak jsem radši pak zabalila jen dvojitého, aby to bylo čisté,“ líčila.

Eliška Březinová v krátkém programu na mistrovství Evropy v Minsku.
Eliška Březinová v krátkém programu na mistrovství Evropy v Minsku.

SÁHNE PO PRVNÍ DESÍTCE? Eliška Březinová v krátkém programu v Minsku.

Nepřekonala tudíž osobní rekord v krátkém programu 58,37 bodu z loňského mistrovství světa v Miláně. „Tehdy jsem dala kombinaci dvou trojáků, takže ty dnešní body tak nějak odpovídají. Jsem s nimi spokojená.“

Mezinárodní rozhodčí Olga Žáková do mikrofonu ČT její jízdu bilancovala: „Podle mě Eliška jela trošku na jistotu, poradila bych jí víc se odvázat a nebát se toho. Kdyby měla o něco vyšší rychlost, mohla dát i ty dva trojité skoky v kombinaci. Sólový trojitý lutz byl potom moc pěkný, ten už má usazený. Zapracovat by ještě měla na krokovce, která tady měla úroveň 2.“

U ledu byli s Březinovou nejen její otec a kouč Rudolf Březina, ale rovněž Jozef Sabovčík, bronzový olympijský medailista z roku 1984, s nímž v této sezoně začala spolupracovat.

„Před jízdou mě dokáže uklidnit,“ ocenila. „Spolupráce s ním mi pomáhá, i když se mnou nebývá na trénincích pravidelně každý den. Určitě bych neměnila.“

SPOKOJENÁ. Eliška Březinová s Jozefem Sabovčíkem a otcem Rudolfem po shlédnutí známek.

Na mistrovství Evropy skončila Březinová dvanáctá už loni, v minulosti vybojovala ještě dvě patnáctá místa. Na posledním mistrovství světa, kde jí patřilo 18. místo, však už byla po proškrtání závodnic z dalších kontinentů dokonce osmou nejlepší Evropankou.

Do pátečních volných jízd pro 24 finalistek nastoupí v předposlední (tedy druhé nejsilnější) rozjížďce. Jedenáctá Ruska Konstantinovová má před ní náskok 0,91 bodu a desátá Emmi Peltonenová, dcera legendárního finského hokejisty, 2,21 bodu.

Právě Konstantinovová, jedna z kandidátek medailí, byla po dvou hrubých chybách jednou z nejvíce plačících závodnic. Za předvedené prvky získala o čtyři body méně než Březinová a k alespoň 11. místu jí pomohly až vysoké body za komponenty.

Olympijská vítězka vede, ale jen těsně

Vedoucí pozici drží šestnáctiletá olympijská šampionka Alina Zagitovová. „Vše promyšlené do posledního detailu,“ ocenila Olga Žáková vystoupení mladé Rusky. Svěřenkyně slavné trenérky Eteri Tutberidzeová však rozhodně vyhráno nemá. Sofia Samodurovová, kterou pro změnu vede další hvězdný ruský trenér Alexej Mišin, na ni ztrácí pouze 2,12 bodu.

Zagitovová loni na mistrovství světa v Milánu, ale i v této sezoně při mistrovství Ruska už ukázala, že ve volné jízdě „dokáže“ padat, dokonce i dvakrát či třikrát...

Páteční večer rozhodne.

Alina Zagitovová

Sofia Samodurovová

Alexia Paganiniová

Třetí příčku před ním překvapivě drží Švýcarka Alexia Paganiniová, ve Spojených státech narozená dcera švýcarského otce a nizozemské matky. Jen tři setiny bodu za ní je Finka Viveca Lindforsová.

Na šampionátu chybí dvojnásobná mistryně Evropy i světa a loni stříbrná krasobruslařka z olympijských her a evropského šampionátu, devatenáctiletá Jevgenija Medveděvová.

Po minulé sezoně odešla od trenérky Tutberidzeové, kde se cítila upozaďována za Zagitovovou, ke kanadskému kouči Brianu Orserovi. Ale na ruském mistrovství skončila po selhání v krátkém programu až sedmá a do Minsku se nekvalifikovala.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Minsku

Ženy - po krátkém programu: 1. Zagitovová 75,00, 2. Samodurovová (obě Rus.) 72,88, 3. Paganiniová (Švýc.) 65,64, 4. Lindforsová (Fin.) 65,61, 5. Rajičová (SR) 64,08, 6. Lecavalierová (Fr.) 63,29, ...12. Březinová (ČR) 55,85.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž