Jelizaveta Žuková, Martin Bidař na ME v Tallinnu. | foto: Profimedia.cz

Žuková a Bidař si na ME polepšili o tři příčky, atakovali elitní desítku

  • 2
Desátá nejlepší volná jízda večera a nový osobní rekord pomohly Jelizavetě Žukové a Martinu Bidařovi k posunu pořadím mistrovství Evropy krasobruslařů z 15. na konečné 12. místo. Od první desítky je dělilo jen 2,03 bodu. Čeští olympionici tak v sezoně rozbombardované zraněními pozvolna nabírají sebevědomí. Ve strhujícím finále si v novém světovém rekordu 239,82 dobruslilo ruské duo Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov.

Vydařený trojitý twistovaný lutz Žukové a Bidaře a především spirála smrti i zvedačky na nejvyšší úrovni 4, to byly vrcholy jízdy českého páru. Společně s velice nápaditou choreografií, kterou stvořili s Francouzem Benoitem Richaudem.

Zdárně se vypořádali i se sólovým trojitým toeloopem. Naopak největší problém se opět jmenoval odhozené skoky. Po trojitém flipu Žuková upadla a u rittbergera úmyslně ubrali otáčku. 

„Naplánovali jsme volnou jízdu skokansky v trochu jednodušším provedení i s ohledem na to, že jsme chtěli jet na čistotu. Což se nám s výjimkou flipa podařilo,“ podotkl Petr Bidař, bratr Martina Bidaře a trenér české dvojice. „Celkově mám z té jízdy dobrý pocit. Krůček po krůčku se posouváme nahoru.“

ÚKOL PRO PEKING. Vylepšit odhazované skoky.

Výkony z loňského mistrovství světa - 102,99 bodů za volnou jízdu a 157,29 celkově - byly doposud osobními maximy Žukové a Bidaře.

V Tallinnu si je nyní vylepšili o 2,34, respektive 2,44 bodu.

Poté, co v průběhu sezony museli neustále omezovat tréninky kvůli natrženým vazům v kotníku (Žuková) a zraněním zad (postupně oba) se jim nevyhnuly komplikace ani těsně před startem v estonské metropoli. 

„Trochu jsem si tentokrát natrhl vazy já,“ popisoval Martin Bidař. „Ráno mi dělalo problém vstát z postele. Ale celkově jsme to nějak zvládli. S tím jsme rozhodně spokojení.“

Úkol do startu pod pěti kruhy v Pekingu je jednoznačný: natrénovat co nejvíc trojitých odhozených skoků, v nichž zatím Žukové kvůli předchozím tréninkovým výpadkům chybí stabilita.

Famózní ruská jízda

Medailovou kolekci si podle očekávání rozdělily tři špičkové ruské páry. Mezi nimi a zbytkem Evropy zela už po krátkém programu patnáctibodová díra. Ta se ve volných jízdách ještě rozšířila.

Najednou to byla doslova propast.

„Nas nedogoňjat,“ hlásal transparent ruských fanoušků. Nás nedohoní.

Přesto bylo vyvrcholení závodu naprosto strhující.

Na skvělou jízdu obhájců evropského titulu Alexandry Bojkovové a Dmitrije Kozlovského odpověděli pároví „veteráni“ Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov novým světovým rekordem 236,43.

Ale ani to ještě zdaleka nebylo vše. Vzápětí je totiž sesadili z první příčky Anastasia Mišinová a Alexandr Galjamov, kteří hodnotu světového rekordu posunuli až na 239,82 bodu.

Už loni při svém debutu ovládli, tehdy ještě senzačně, mistrovství světa. Nyní (rovněž při debutu) i mistrovství Evropy. 

„Těžko hledám slova, jejich program byl naprosto úžasný,“ hodnotil pro ČT Sport výkon svěřenců trenérky Moskvinové exmistr světa René Novotný.

Stvořitelka mnohých olympijských a světových šampionů Tamara Moskvinová ani ve svých 80 letech nepřestává udivovat originálními nápady a slaví další trenérský triumf.

Pro ruskou školu sportovních dvojic jde o už devátý evropský titul v posledních deseti letech. Jejich zlatou šňůru narušili pouze v Minsku v roce 2019 Francouzi Jamesová a Cipres. 

S obří ztrátou 43 bodu za bronzovým párem obsadili nyní 4. místo Gruzínci Safinová a Berulava, když ve volné jízdě předstihli italské duo Ghilardiová, Ambrosini.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Tallinnu

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Mišinová, Galljamov 239,82, 2. Tarasovová, Morozov 236,43, 3. Bojkovová, Kozlovskij (všichni Rus.) 227,23, 4. Safinová, Berulava (Gruz.) 184,05, 5. Ghilardiová, Ambrosini (It.) 178,90, 6. Ščetininová, Magyar (Maď.) 171,03, ...12. Žuková, Bidař (ČR) 159,73.

Ženy - po krátkém programu: 1. Valijevová (Rus.) 90,45 bodu, 2. Hendrickxová (Belg.) 76,25, 3. Trusovová 75,13, 4. Ščerbakovová (obě Rus.) 69,05, 5. Kurakovová (Pol.) 67,47, 6. Gubanovová (Gruz.), ...13. Březinová (ČR) 59,62.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž