Michal Březina a pád po čtverném salchowu

Michal Březina a pád po čtverném salchowu | foto: Reuters

Březinův evropský pád. Medailovou bitvu neustál a skončil sedmý

  • 52
Graz (Od našeho zpravodaje) - Čekání českého krasobruslení na medaili z vrcholné akce, které trvá od roku 2013, stále nekončí. Michal Březina po vítězném krátkém programu nezvládl na evropském šampionátu v Grazu volnou jízdu a sestoupil na konečné 7. místo. Zopakoval své umístění z minulé sezony.

Čtverný salchow - to byl ve čtvrtek klíč k úspěchu.

Březinovi klíč upadl.

Třikrát se o tento skok v úvodu své jízdy pokusil a ani jednou se mu nevydařil. Nejprve zvládl jen dvě otáčky, pak dvakrát upadl.

Vzápětí se rozjel a rozskákal, vykroužil krásného trojitého lutze a axela i další naplánované skoky, nechyboval ani při piruetách a krocích, druhá polovina jeho jízdy měla šmrnc i energii. Ne, rozhodně to nezabalil.

Ale bylo už pozdě. 

Bodová ztráta z úvodu programu byla příliš masivní.

„Jako bych potřeboval na začátku jízdy o minutu navíc, abych dostal nohy pod sebe a rozhýbal se. Potom by to asi vypadalo jinak,“ dumal po závodě o svých nezdarech při čtverných skocích.

„Nemyslím si, že problémem byla hlava. Natrénováno mám, do všech skoků jsem šel, že je chci skočit. Kdybych tomu nevěřil, jel bych možná maximálně jen na jednoho salchowa.“

Naprosto nečekané! Březina vyhrál na ME krátký program

Po úvodní části soutěže mužů

Český krasobruslař Michal Březina v krátkém programu na ME v Grazu.

Původně měl naplánovány ve čtverném provedení salchowy dva, ale po počátečním nezdaru improvizoval s itinerářem jízdy a přidal si ještě třetí pokus, jenže nevyšel ani ten. 

V tu chvíli už hrál vabank. 

„Kdybych měl místo toho v zápisu dalšího skočeného trojitého axela, nic by to neřešilo.“

Konečný bodový zisk za volnou jízdu 141,48 bodů byl o 15 bodů nižší než Březinovo dosavadní maximum v sezoně a o 26 bodů méně, než má osobní rekord.

Od medaile jej dělilo 15,46 bodů.

Když dozněly tóny skladeb skupiny Beatles, na které bruslil, zůstal dlouze klečet na ledu s hlavou skloněnou. 

Nejen kvůli zklamání z nevyužité šance. 

„Snažil jsem se zároveň vstřebat i všechnu tu atmosféru kolem, tribuny a diváky. Mohlo to být na Evropě naposledy.“

Michal Březina ve volné jízdě na mistrovství Evropy v Grazu
Michal Březina ve volné jízdě na mistrovství Evropy v Grazu
Michal Březina po volné jízdě na mistrovství Evropy v Grazu

Dmitrij Alijev je jméno nového evropského šampiona. Opanoval trůn uvolněný Španělem Javierem Fernandezem, jenž loni ukončil kariéru. 

Jednadvacetiletý Rus, známý velkou psychickou labilitou, byl předloni stříbrný, zato před rokem se ani nedostal do reprezentace. Selhal rovněž v prosinci ve finále Grand Prix, kdy se během volné jízdy doslova sesypal. 

Tentokrát se vzepjal k životnímu výkonu.

Čtverný lutz a dva čtverné toeloopy představovaly impozantní vstup.  A kaskáda skoků i dalších zdařilých prvků pokračovala.

Vylepšil si osobní rekord o patnáct bodů!

Ve finále soutěže mužů bruslil Alijev jako předposlední. Jeho známka 184,44 za volnou jízdu a 246,74 za celou soutěž se ocitla mimo dosah skokanských dovedností Březiny, teprve čekajícího na své vystoupení, i kdyby český krasobruslař zajel čistou jízdu se všemi svými naplánovanými prvky.

Ovšem stříbro bylo stále v dosahu. Bohužel, Březina nenavázal na svůj dosud jediný bronz z roku 2013. Jen malou útěchou mu po závodě mohlo být, že pojedenácté v kariéře získal umístění v evropské Top 10, což nikdo jiný z aktérů šampionátu říci nemůže.

ČEKÁNÍ NA ZNÁMKY. Michal Březina ví, že velká šance je pryč.

„Jsou důležitější věci v životě. Za tři týdny by se nám měla narodit dcera,“ snažil se opět najít vnitřní rovnováhu. „Tak jí přivezu na hraní aspoň malou zlatou medaili za vítězství v krátkém programu.“

Stříbro z kategorie mužů putuje rovněž do Ruska zásluhou teprve šestnáctiletého Artura Danijeljana, o třináct let mladšího než Březina. Nejmladší účastník soutěže mužů zvládl dva čtverné salchowy a za krajanem Alijevem zaostal o 26 bodů.

Bronz vybojoval Gruzínec Morisi Kvitelašvili ze skupiny slavné ruské trenérky Eteri Tutberidzeové, jenž na Danijeljana ztratil pouhé tři setiny bodu a medaili mu zachránilo až selhání Březiny.

Obrovský vzestup pořadím předvedl další z mladíků, sedmnáctiletý Ital Daniel Grassl. Druhá nejlepší volná jízda večera se čtverným lutzem i flipem jej odpálila z 11. místa na konečné čtvrté.

I Bělohradský si pohoršil

Druhý český zástupce, osmnáctiletý Matyáš Bělohradský, měl problémy s dopadem po úvodní kombinací trojitého lutze a salchowa a v závěru jízdy vůbec nezvládl trojitého salchowa, který byl pouze jednoduchý. 

Z 18. místa po krátkém programu klesl na konečné dvacáté.

Bělohradský mohl v březnu doprovodit Březinu i na mistrovství světa do Montrealu, protože Březina loni vybojoval pro Česko dvě místa. Jenže mladší z Čechů nesplnil v této sezoně kvalifikační kritérium 64 bodů za technickou hodnotu volné jízdy. Tentokrát nasbíral jen 56,49 bodu.

„Trochu se s tím od začátku svého programu pral,“ říkal jeho kouč Tomáš Verner.

„Věděl jsem, že abych dal limit na seniorský svět, musím zajet úplně čistě, což mě mohlo ovlivnit,“ připustil Bělohradský.

Úkol do příští sezony pro něj zní: naučit se trojitý axel. „Nemám ho vůbec rád, ale snad tam v příští sezoně padne,“ doufal. „Momentálně jsem spíš blíž k tomu, že bych mohl skákat některé čtveráky.“

Mistrovství Evropy v krasobruslení

Muži - konečné pořadí: 1. Alijev 272,89 bodu, 2. Danieljan (oba Rus.) 246,74, 3. Kvitelašvili (Gruz.) 246,71, 4. Grassl 244,88, 5. Rizzo (oba It.) 237,01, 6. Vasiljevs (Lot.) 232,67, 7. Březina 231,25, ...20. M. Bělohradský (oba ČR) 190,54.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž