Michal Březina má být oporou české reprezentace na ME v krasobruslení.

Michal Březina má být oporou české reprezentace na ME v krasobruslení. | foto: Reuters

Krasobruslaři nominovali na ME, čeká se na Duškovou s Bidařem

  • 0
Michal Březina bude největší nadějí českého týmu pro mistrovství Evropy v krasobruslení, které se uskuteční od 15. do 21. ledna 2018 v Moskvě. Vedle něj jsou v nominaci také jeho sestra Eliška, osmnáctiletý Jiří Bělohradský a taneční pár Cortney Mansourová, Michal Češka.

Ve výběru zveřejněném na svazovém facebooku figuruje také sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař, ale jejich start závisí na postupu rekonvalescence po partnerčině zranění kolena.

Březinovým maximem na evropském šampionátu je bronz z roku 2013. V následujících letech skončil ještě čtvrtý a pátý, ale pak se sedmadvacetiletý krasobruslař stupňům vítězů nepřiblížil. Na letošním ME v Ostravě skončil dvanáctý. Druhé české místo ve startovní listině obsadí mistr republiky Jiří Bělohradský.

Na poslední ME do Ostravy nebyla nominována Eliška Březinová, kterou před rokem připravila o místo ve výběru pro vrcholy sezony Michaela Lucie Hanzlíková. V sobotu se Březinová znovu stala mistryní republiky a pojede pošesté na ME. Hanzlíková je její náhradnicí.

Vrcholné akce v minulé sezoně vynechali také Mansourová a Češka, kteří byli v roce 2016 na ME třináctí. Na společném šampionátu čtyř zemí v Košicích, které bylo pro nominaci rozhodující, startovali jako jediný český pár.

Na posledním kontinentálním šampionátu v Ostravě dosáhli nejlepšího českého výsledku Dušková s Bidařem, kteří obsadili sedmou příčku. Juniorští mistři světa z roku 2016 ale nabrali tréninkové manko, protože si Dušková na začátku listopadu při pádu přetrhla vaz v koleni a musela na operaci. V těchto dnech by se měla vrátit na led.

Nadějná sportovní dvojice přípravu směřuje především k únorovým olympijským hrám v Pchjongčchangu. Svaz ji ale zařadil i do nominace pro ME. „Jejich účast bude vycházet z reálného stavu přípravy, rozhodnutí lékařů a trenérky (Evy Horklové),“ doplnil svaz.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž