Český baseballista Petr Zýma.

Český baseballista Petr Zýma. | foto: ČTK

Baseballisté skončili na ME pátí a zahrají si o OH v Tokiu

  • 1
Čeští baseballisté skončili na mistrovství Evropy pátí a čeká je kvalifikační boj o olympijské hry v Tokiu 2020. Reprezentace v utkání o pátou příčku, která jako poslední zajišťovala postup do klání o Tokio, zdolala díky homerunům Martinů Červenky a Schneidera v Bonnu domácí tým Německa 4:3.

Baseballisté porazili Německo už v závěrečném utkání ve skupině (10:6) a zvládli i druhý zápas se stejným soupeřem. Domácí se radovali z dvoubodového vedení po druhé směně, ale ve třetí se při dvou obsazených metách opřel do míče jediný český hráč působící v USA Červenka, poslal jej za hrazení a otočil na 3:2.

„Foukal vítr. Měli jsme dobré starty na pálce a mně přišlo, že celý turnaj tady ty míče létaly daleko,“ okomentoval svůj homerun Červenka.

Na začátku šesté směny se povedlo Němcům srovnat, ale svým třetím homerunem v turnaji získal vítězný bod Schneider, který se vzápětí zaskvěl i v obraně. V deváté směně soupeř obsadil všechny mety bez autu, ale česká spojka chytila těžký odpal a týmu se v jedné rozehře povedlo zahrát dvojaut a zabránit bodu. Schneider zápas také ukončil, chytil snadný míč ze vzduchu a odstartoval českou radost. .

„Prostě jsem věděl, že když to na mě půjde, že to zahraju. Měl jsem spoustu času a konečně se štěstí přiklonilo na naši stranu,“ pochvaloval si hrdina utkání Schneider.

Na nadhozu se šest směn držel Marek Minařík. Od sedmé zápas bez bodu dokončil a těžkou situaci v závěru zvládl levoruký Jan Novák.

Evropsko-africká olympijská kvalifikace začne ve středu v Boloni a Palermu. Účast v Tokiu si zajistí vítěz, druhý tým bude mít šanci hrát o olympiádu příští rok v závěrečné kvalifikaci na Tchaj-wanu. „Určitě se chceme o to jedno místo poprat. Byl to jeden z cílů tohoto turnaje,“ uvedl chytač Červenka.

Účastníky olympijské kvalifikace s českým týmem budou Nizozemsko, Itálie, Izrael, Španělsko a Jihoafrická republika.

Mistrovství Evropy v baseballu

Bonn (Německo)

Finále:
Nizozemsko - Itálie 5:1

O 3. místo:
Španělsko - Izrael 16:11

O 5. místo:
ČR - Německo 4:3

19:00 finále: Nizozemsko - Itálie

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž