Martin Trčka

Martin Trčka | foto: Profimedia.cz

Jachtař Trčka si z mistrovství Evropy přivezl cenné sedmé místo

  • 0
Český jachting si připsal velký úspěch. V prestižní třídě Melges 24 si posádka mosteckého kormidelníka Martina Trčky vyjela na mistrovství Evropy na maďarském Balatonu skvělé sedmé místo. Prakticky bez přípravy, pouze po pár dnech tréninku na nádrži Nechranice na Chomutovsku.

"Kvalitní jachtařské podmínky panují na Balatonu pouze brzy na jaře, tedy vlastně na samém začátku sezony. Na rozdíl od jiných lodí ze špičky regaty jsme letos odjeli pouze úvodní závod evropské série ve Slovinsku a několik dní jsme strávili na Nechranicích. Proto beru sedmé místo ze 62 lodí za úspěch. Jsem rád, že náš tým ICZ/RODOP patří v této špičkové víceposádkové lodní třídě mezi evropskou elitu," uvedl Trčka, bývalý olympionik, který má za sebou i účast na několika velmi uznávaných podnicích Sydney - Hobart.

Trčka loni ukončil svou aktivní kariéru v olympijské jachtařské třídě Laser a začal se naplno věnovat kategorii Melges 24, kterou do té doby jezdil jen sporadicky. Hned na svém prvním mistrovství Evropy získal v srpnu stříbro. Melges 24 je přitom jedna z nejprestižnějších a nejrozšířenějších víceposádkových závodních lodí. Spolu s Trčkou tvoří úspěšný tým ještě Pavel Bobek, Miroslav Peterka, Tomáš Musil a Martin Rozsypal.

"Ideální je hodně jezdit. My ale nejsme profesionální tým, máme své práce. Skloubit s tím trénink a závody je tak náročné. Dostat loď třeba na uplynulé mistrovství světa v Austrálii bylo navíc i kvůli finanční náročnosti nemožné. O to víc se budeme snažit připravit na to další, které bude příští rok v Dánsku," říká mostecký jachtař.

V letošním roce jeho posádku čekají ještě další závody evropské série a v červenci jedna z nejtradičnějších regat třídy Melges 24 na italském jezeře Lago di Garda.

"To je závod, kde je účast všech příznivců Melges 24 prakticky povinná. Lago di Garda je v podstatě kolébkou této lodní třídy a jet tamní regatu je velký zážitek. Bývá to vždy jeden z největších závodů. A jelikož mistrovství Evropy bylo velmi brzy, bude pro nás právě Garda vrcholem sezony," dodal Trčka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž