Kanoista Martin Fuksa slaví stříbro z kilometrové trati na MS v Portugalsku. | foto: ČSK

Souboj šampionů. Stříbrný Fuksa: Chvalitebný závod, Brendel je král

  • 2
Montemor-o-Velho (Od našeho zpravodaje) - Jako noc a den. V pátek po bronzu na 500 metrů působil kanoista Martin Fuksa sklesle, nebylo mu příliš do řeči. O den později pookřál, vtipkoval a rozdával úsměvy. Na světovém šampionátu v Portugalsku si na olympijském kilometru dojel pro stříbro. Nestačil pouze na arcirivala Sebastiana Brendela.

Letos na obou tratích neprohrál jediný závod. Na kanál v Montemoru přijížděl v roli největšího favorita. Přesto se musel mít na pozoru: vždyť trojnásobný olympijský vítěz Němec Brendel umí výtečně vyladit formu na vrcholy sezony.

„Doufám, že přijde čas, že ho budu porážet i na velkých závodech,“ přeje si stříbrný Fuksa. „Teď to byl chvalitebný závod.“

V pátek ho svazovala obrovská očekávání. Na kilometru se ale v poslední době cítí pohodlněji. „Myslím, že kilák mi jde líp a líp, možná nejlíp v celé sezóně. Pětistovka nebyla taková, na kiláku jsem se cítil dobře, jsem rád za stříbro,“ popisuje Fuksa.

A na olympijské distanci si suverénní duo Fuksa-Brendel letos rozdělilo tituly takto: ten evropský získal Fuksa, světový zase Brendel. 

„Je potřeba jít postupně. Byly časy, kdy mě porážel vždycky. Teď jsou tu tyhle světlé chvíle“ říká 25letý Čech.

Zatímco Fuksa držel famózní formu po celou sezonu – dominoval podnikům Světového poháru i ME –, němečtí reprezentanti na větrném kanále v Portugalsku loví jednu medaili za druhou.

O bronzu a stříbru

Martin Fuksa hodnotí individuální výsledky na MS v Portugalsku

Jsem strašně rád. Každý člověk, co nikdy nesportoval, si myslí, že jakmile vyhrávám všechno, tak to tak musí být v každém závodě.

Ale teď jsme měli tři měsíce pauzu a já nejsem bůhvíco, abych vyhrával pořád. Jsem fakt vděčnej za to, jak jezdím.

A říkám po159., že budu rád, když to takhle bude pokračovat. Samozřejmě doufám, že se budu zlepšovat, společně se svým bratrem.

„Chtěl bych hrozně vidět, co dělají, že vždycky přijedou v takhle úchvatné formě. Působí až nepřemožitelně,“ líčí Fuksa. „Jednou bych chtěl být taky tak dobrej,“ přidá skromně.

Těsně za cílem český závodník okamžitě poblahopřál vítězi. Následně si i s třetím Brazilcem Dos Santusem užili ovace zaplněné tribuny. A Fuksa stihl i vtipkovat: čerstvému obhájci titulu narušil rozhovor, vzal mikrofon a zakřičel: „He is king!“

„Pak jsme si ale řekl, že musím být v klidu, čeká mě ještě debl s bráchou,“ líčil.

Fuksa tedy přijal gratulace, rozdal rozhovory a pádil do loděnice nachystat se na odpolední rozjížďky a případné semifinále s mladším bratrem Petrem.

„Doteď jsem se soustředil pouze na sebe. Teď si ale dáme nějaké rady, pokecáme,“ uzavřel. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž