Vojtěch Loudín

Vojtěch Loudín | foto: Profimedia.cz

V Soči zajel český rekord, teď Loudín se short trackem končí

  • 0
V úterý večer, pár hodin po příletu z mistrovství světa v kanadském Montrealu, si rychlobruslař na krátké dráze Vojtěch Loudín převzal cenu pro nejpopulárnějšího sportovce Benátek nad Jizerou. Druhý den dopoledne už se však chystal do civilního zaměstnání, kterému zřejmě bude muset dát přednost před pokračováním kariéry.

"Teď můžu říct, že neplánuju návrat k závodění. U nás k tomu nejsou podmínky, a peníze, které bych potřeboval k přípravě v zahraničí, nemám," smířeně pokrčil rameny.

Přitom přední kapitoly příběhu 23letého závodníka z Milovic mohly být pro spoustu dalších sportovců tak inspirativní. Před rokem kvůli olympijskému snu opustil práci a s finanční podporou rodiny se stal profesionálem. Do Soči se opravdu kvalifikoval, časem 2:14,906 na trati 1 500 metrů dokonce vytvořil nový český rekord.

K zajištění výraznější svazové podpory to však nestačilo. Loudínovi komplikuje situaci, že v Česku nemá konkurenceschopné kolegy na podobné úrovni. Proto by se potřeboval připojit k jiným tréninkovým skupinám v zahraničí.

Short tracku se dále nebude věnovat ani čtyřnásobná olympionička Kateřina Novotná, s níž se doposud připravoval v Benátkách. "Dostal jsem se mezi světovou špičku a stejně to nestačí k tomu, abych měl podmínky k rozvíjení svého potenciálu další čtyři roky," míní 26. muž pořadí ze Soči.

Česku tak vážně hrozí, že v short tracku v příštích letech ztratí olympijské zástupce. Loudín zavrhuje, že by se k závodění vrátil po roce, jako už to v minulosti jednou udělal. "Potřebuju neustále zůstat v tempu. Než bych se zase dostal na současnou úroveň, trvalo by to dlouho," tvrdí.

Světový šampionát v Montrealu tak byl nejen jeho posledním v sezoně, ale pravděpodobně i v kariéře. "Sezona už byla kvůli olympiádě hodně dlouhá, což se na výsledcích projevilo. Cítil jsem šanci postoupit v závodě na 1 500 metrů do semifinále, ale nevyšlo to, takže z toho bylo 26. místo a celkově třicáté," rekapituluje.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž