HAKA Jihoafričtí ragbisté před semifinále MS sledují, jak jejich soupeři z...

HAKA Jihoafričtí ragbisté před semifinále MS sledují, jak jejich soupeři z Nového Zélandu předvádějí bojový tanec. | foto: Reuters

Pikantní los ragbyového MS: Nový Zéland vs. JAR už v základní skupině

  • 5
Do dalšího světového šampionátu v ragby zbývají ještě dva roky, v japonském Kjótu však už nyní proběhl los základních skupin. A určil třeba, že trojnásobní mistři světa z Nového Zélandu se utkají se svými velkými rivaly z Jihoafrické republiky už v základní fázi turnaje.

Ragbisté Nového Zélandu ještě nikdy v historii neprohráli na mistrovství světa zápas základní skupiny. Jejich bilancí mohou otřást ve šlágru skupiny B dvojnásobní světoví šampioni Jihoafričané.

Nejslavnější duel těchto ragbyových velmocí se odehrál ve finále turnaje v roce 1995 a vítězně z něj vyšli jihoafričtí Springboks. Události kolem šampionátu a tohoto zápasu později zobrazil Clint Eastwood ve filmu „Neporažený“ v hlavních rolích s Morganem Freemanem a Mattem Damonem. Poslední dvě utkání včetně semifinále MS 2015 ale vyhráli All Blacks, kteří se v Japonsku pokusí získat Pohár Webba Ellise potřetí za sebou.

Mistři světa z roku 2003 Angličané se před dvěma lety stali prvním týmem, jenž na domácím mistrovství světa nepostoupil ze skupiny. Tehdy ztroskotali v úvodní fázi na Austrálii a Walesu, v Japonsku je zase čeká boj o dvě postupová místa s trojnásobnými finalisty Francouzi a dvojnásobnými semifinalisty z posledních tří MS Argentinci.

Dvojnásobní šampioni z 90. let Australané mají ve skupině D mimo jiné Wales a Gruzii, pořádající Japonsko se ve skupině A utká s Irskem a Skotskem.

Šampionát zná zatím dvanáct účastníků na základě výsledků z MS 2015, zbylých osm zemí určí kontinentální kvalifikace a následné play-off a opravy.

Los skupin MS v ragby v roce 2019

Skupina A: Irsko, Skotsko, Japonsko, Evropa 1, vítěz play-off.

Skupina B: Nový Zéland, JAR, Itálie, Afrika 1, vítěz oprav.

Skupina C: Anglie, Francie, Argentina, Amerika 1, Oceánie 2.

Skupina D: Austrálie, Wales, Gruzie, Oceánie 1, Amerika 2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž