Prague Lions - ilustrační foto

Prague Lions - ilustrační foto | foto: ČAAF

Začíná liga amerického fotbalu, Obhájci Prague Lions se nepřihlásili

  • 0
Bez obhájce titulu se uskuteční letošní česká liga amerického fotbalu. Prague Lions se totiž nepřihlásili kvůli obavám z koronaviru. Favority jsou vicemistři uplynulých tří sezon Ostrava Steelers.

Liga měla začít koncem března, ale nestalo se tak kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19. Osmičlenná soutěž odstartuje o nadcházejícím víkendu a o šampionovi se rozhodne na přelomu října a listopadu v tradičním Czech Bowlu.

Hráč Prague Lions obětí koronaviru. V USA se zadlužil, čelí kritice

Jisté je, že Lions na loňský pátý domácí titul nenavážou. „Po měsících rozprav s hráči a členy týmu jsme se rozhodli sezony nezúčastnit. Poté, co jsme zažili virus i v našich kruzích, jej nepodceňujeme. Živobytí našich hráčů bylo jedním z největších faktorů v našem rozhodovacím procesu,“ uvádí klub na svém webu.

„Přemlouval jsem je velmi, přijde mi to nelogické,“ řekl na tiskové konferenci předseda asociace Filip Hobza. „Nelibě to nesou i soupeři, aby jejich případné úspěchy nebyly znevažovány, protože soutěž nehrál obhájce titulu.“

Speciální opatření proti koronaviru asociace nezavádí. Testování na covid-19 či měření teploty povinné není. „Každý se řídí platnými opatřeními hygieny,“ řekl ligový komisař Michal Rosíval s tím, že pokud tým vynechá více než dva zápasy, bude ze soutěže vyřazen. „Věřím, že liga bude bavit a nenastanou komplikace,“ přeje si Hobza.

Poprvé v historii soutěže založené v roce 1994 nebude hrát ani jeden z elitních pražských celků. Lions se nepřihlásili a Prague Black Panthers hrají rakouskou ligu. „Poprvé může být finále bez pražské účasti,“ dodal Rosíval. Metropoli bude zastupovat nováček v nejvyšší soutěži Prague Mustangs.

V lize scházejí i Pardubice Stallions, další tradiční celek. Východočeši dobrovolně zamířili do nižší soutěže.

Paddock liga je rozdělena na dvě skupiny. Západ hrají Pilsen Patriots, Prague Mustangs, Ústí nad Labem Blades, Vysočina Gladiators a skupinu Východ tvoří Brno Alligators, Brno Sigrs, Přerov Mammonths a favorizovaní Ostrava Steelers.

V základní části každý odehraje osm zápasů místo původních deseti a z každé skupiny postoupí dva celky do semifinále. Czech Bowls XXVII by se měl uskutečnit v rozmezí 30. října až 9. listopadu. Sestupovat se tentokrát nebude.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž