Talent předčil vítěze Velké pardubické. Překvapil i svou trenérku

  8:52
Před pár lety Haně Kabelkové dělal velkou reklamu valach z polského chovu Trezor, jenž postupně nasbíral rekordních pět kvalifikačních vítězství. Samotnou Velkou pardubickou pak běžel čtyřikrát, nejlépe však byl v říjnu 2014 s Ondřejem Velkem v sedle „až“ sedmý.

Momentka z kvalifikace na Velkou cenu města Pardubice. Valach Talent s žokejem Jiřím Kouskem (vlevo) se ve finiši derou před Ange Guardiana s Jaroslavem Myškou. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Dostihová trenérka z Vápenného Podola teď věří, že Trezorovi našla důstojného nástupce, který by jeho skóre při podzimním vrcholu sezony mohl notně vylepšit. V sobotu jí totiž na pardubické dráze zvítězil teprve sedmiletý ryzák Talent, když pod taktovkou žokeje Jiřího Kouska předčil čtveřici koní trenéra Josefa Váni včetně šampiona poslední Velké No Time To Lose (žokej Kratochvíl).

„Hodně mě překvapil - takhle dobře jsem to netipovala,“ přiznává Kabelková. „Bývala bych byla moc spokojená i se čtvrtým místem. Ale Talent je kvalitní kůň. Řekla bych, že byl před dostihem i trochu podceňovaný,“ dodává.

Myslíte bookmakery?
Ano. Ale chápu to, předtím nikdy neběžel takhle dlouhý dostih. Pár otazníků u něj bylo, v kvalifikaci navíc startovali i rozběhaní koně.

S Talentem jste loni vyhráli jeden kros v italském Meranu a na odměnách vydělali víc než teď při kvalifikaci. Konkurence tam však nebyla ani zdaleka tak početná jako v Pardubicích. Berete tedy sobotní triumf jako svoje největší vítězství od června 2014, kdy se vám tu totéž naposledy povedlo s Trezorem?
Nad tím jsem takhle vůbec nepřemýšlela, to jste mě zaskočil... Mám obrovskou radost z každého vítězství, ale asi cennější je, když je nějak vybojované. Ani tak ne na dráze, ale například, když má kůň před závody nějaký problém, nám se jej podaří včas vyřešit, a pak vyhraje. Třeba když měl náš Trezorek potíže s kopyty a poté dokázal zvítězit. To je krásné. Takhle to hodnotím, nezáleží mi na tom, jestli jde o „jedničkový“ nebo „čtyřkový“ dostih. Samozřejmě bylo příjemné v Itálii vyhrát tři sta tisíc, nebudu tvrdit, že ne. Ale teď v sobotu to byla paráda, porazit v kvalifikaci všechny váňovce... Super. Takže asi jo, za poslední dobu to bude největší úspěch.

Druhé Ange Guardiana s Jaroslavem Myškou porazil s výrokem „boj“, i další koně byli dost blízko. Už to samo o sobě značí, že umí výborně finiš. Jak byste ho jinak charakterizovala?
Je to ideální kůň, takového by musel chtít do stáje každý. Nesmírně hodné zvíře, v tréninku i v dostihu pracuje, jak má. Udělá, co mu člověk naznačí. A k tomu má ten skvělý, táhlý „konec“.

Co skoky? Nemáte o něj někdy na překážkách strach?
Nemám, v pohodě zvládá i ty těžké. A to jsme letos před sezonou v Pardubicích neskákali. Dosud upadl jen dvakrát, ale to vždycky bylo přes jiného koně. Na skoky je skutečně talent. Že dal na první dobrou tu „grupu“ v Meranu, kde jsou taky náročné skoky, hovoří samo za sebe. Vlastně si nevzpomínám, že by někdy na skocích chyboval.

Spolu s Tziganem du Berlais, jejž sedlal Jan Faltejsek, byl ve startovním poli nejmladší. To vás musí hřát - je tam perspektiva nejen k nejbližší Velké pardubické.
Je to mlaďas, ale letos v zimě jsem prohlásila, že dospěl. Je to zdatný kůň, moc se na něj těším, co předvede. Modlím se jen, aby byl zdravý. Talent je takový náš sen. Vymyslíte si spojení koní, připustíte, odchováte a takhle to dopadne.

Takže on je vyloženě jakýsi projekt vaší stáje?
Ano. Trénovala jsem dřív jeho mámu (Tavbecca), nechali jsme si ji do chovu a naplánovali to takhle. Je opravdu paráda, že to vyšlo.

Loni jste v jednom rozhovoru po sezoně uvedla, že jste sice s výsledky v zásadě spokojená, ale že se vám nedařilo úplně správně obsazovat koně jezdci a že vítězství mohlo být i víc. Proč změna jezdce postihla i Talenta? V předchozích čtyřech dostizích před kvalifikací pod Josefem Bartošem, Markem Stromským a Marcelem Novákem neskončil hůř než druhý. Byli tito žokejové dostává domluvení jinde, že jste sáhla po Jiřím Kouskovi?
Je to tak. Nejvíc jsem vždycky spolupracovala s Pepou Bartošem, jenže ten je smluvně vázaný v Lokotransu. Hledáte jezdce, který pak na tom koni ideálně zůstane. V zimě jsem volala Jirkovi, jestli by k nám nechtěl jezdit na trénink, a on na to kývl. S Talentem si porozuměli, šlo jim to. Marcel ho sice moc chtěl jezdit, ale když tu Jirka Kousek trénuje, je to logičtější.

Neměli bychom zapomenout na vašeho druhého koně, který se v kvalifikaci umístil na dotované pozici: na v cíli šestého ryzáka Vanduala. Co říkáte jeho výsledku?
Zaběhl výborně. Vracel se po dvou letech, šetřili jsme ho, aby vydržel zdravý. Nebyl tak top připravený jako Talent. Ale kvalifikaci prošel skvěle, ani nezhubl, nebyl moc unavený. Lukyn (žokej Lukáš Matuský) ho jel citlivě. Musíme s ním být trpěliví.

V šestém dostihu jste měla ještě ryzáka Call Of Outy Klass, jejž jezdil rovněž Matuský. Koně však musel zadržet. Byla jste hodně zklamaná?
Moc. Myslela jsem na dobrý výsledek. Bohužel kůň z Francie neumí zatáčky a různé prudší změny směrů, které jsou v Pardubicích. S Lukynem se pořád pral, potřeboval by běhat víc dokola. Musíme přijít na to, co s ním.

Měla jste pro mítink v záloze ještě nějaké další koně, kteří v Pardubicích nakonec absentovali třeba ze zdravotních důvodů?
Chystala jsem jednu čtyřletou kobylu na debut, ale nezdála se mi v tréninku, tak jsem ji ani nepřihlašovala. Jinak ne.

V neděli byla vaše klisna Ale Ambrosio pátá v Meranu. Donedávna běhala jen doma v Irsku - projevilo se tedy, že má se závoděním v kontinentální Evropě minimum zkušeností?
Ten dostih v Meranu nám nic neřekl. Událo se to, že si jeden žokej po prvním skoku v hirdách (proutěných překážkách) spletl kurz, což je celkem rarita. Strhl s sebou další. Dva pokračovali, ostatní zastavili. Pak je museli znovu dostat na trať, takže Ale Ambrosio doběhla až asi čtyři minuty za vítězem.

I tak letos máte ze šesti startů dvě vítězství. Takhle by to mohlo pokračovat...
Když se takhle daří, je to radost. Jen to nezakřiknout.

Mimochodem, co dnes dělá zasloužilý kvalifikační šampion Trezor?
Mám ho v Podole v práci, chodí do výběhu. Je krásný, spokojený, grošovaný...

Vozí se na něm občas děti?
To ne. On je pořád temperamentní, navíc já sem raději nikoho nepouštím. Bojím se, aby se někomu něco nestalo.

Ve Vápenném Podole působíte od roku 2011, tedy už poměrně dlouho. Zdá se, že vám tamější prostředí pro trénink koní dokonale vyhovuje.
Ano. I ten objekt se stájemi je náš, jsem tu spokojená. Přizpůsobujeme si to tady krok za krokem.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Washington v boji o play off vynuloval Boston, McDavid slavil jubileum

16. dubna 2024  7:09,  aktualizováno  8:19

Pondělní zápasy hokejové NHL přidaly na napětí v boji o poslední volné postupové místo do play off....

Dvě stě startů za Liberec. Obránce Mikula nahání klubové legendy

16. dubna 2024  7:51

Na sobotní zápas v Českých Budějovicích, kde jeho tým prohrál 2:3 a zkomplikoval si boj o elitní...

POHLED: Svědíkův čas ve Slovácku se naplnil. Ztrácel elán, perspektivu

16. dubna 2024  7:28

Nevyhnutelné se stalo skutečností. Veleúspěšná éra trenéra Martina Svědíka ve fotbalovém Slovácku...

Zákopová válka o hokej ve Znojmě. Druhá liga? ICEHL? Nový klub?

16. dubna 2024  7:27

Poslední hokejový zápas v letošní sezoně sehráli Orli Znojmo na začátku března. Bezmála sedm týdnů...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...