Jan Kuf se stříbrnou medailí na juniorském mistrovství Evropy 2012.

Jan Kuf se stříbrnou medailí na juniorském mistrovství Evropy 2012. | foto: www.mpduklapraha.cz

Kuf v Římě vybojoval třetí místo v závodě Světového poháru

  • 0
Moderní pětibojař Jan Kuf vybojoval v závodě Světového poháru v Římě třetí místo. Mistr světa ve smíšené štafetě doběhl za Francouzi Valentinem Pradesem a Christopherem Pattem. Další český reprezentant ve finále Ondřej Polívka obsadil 31. místo.

„Mám ohromnou radost. Po tom, jak mi nevyšel závod v Brazílii, jsem byl trochu nervózní. Ale už postup do finále mě uklidnil a dneska to bylo celé dobré,“ řekl pro svazový web Kuf, jenž už byl ve Světovém poháru bronzový v roce 2014 a stříbrný v roce 2015 v Káhiře. „Samozřejmě v mém výkonu bylo poměrně dost nedostatků, ale ty jsou v téhle fázi sezony normální,“ dodal.

Čtyřiadvacetiletý moderní pětibojař si ve finále připsal 22 vítězství v šermu. „Honza sem jel hlavně kvůli tomu, aby se v šermu srovnal, a to se mu povedlo jak v kvalifikaci, tak ve finále, ve kterém zašermoval do první trojky,“ pochválil svěřence reprezentační trenér Jakub Kučera. Podle jeho očekávání zvládl Kuf i plavání a parkur, v každé disciplíně ale zároveň viděl ještě rezervy.

Bronzový medailista z mistrovství světa 2014 vybíhal do kombinované disciplíny s malým odstupem ze třetího místa, útok na vítězství mu ale pokazila střelba. „Střílel jsem trochu rychleji než normálně, netrefoval jsem to. Ale i když jsem na střelnici strávil víc času, dobře se mi běželo. Do posledního kola jsem vybíhal třetí, měl jsem docela dost sil, zkoušel jsem doběhnout druhého, ale všiml si mě,“ popsal závěr závodu Kuf.

Polívka ve finále předvedl nejlepší letošní šermířský výkon a standardně zaplaval, nicméně výsledek mu pokazila jízda. „Kůň byl obtížný, už v přezkoušení udělal čtyři chyby s vlastním jezdcem, což už něco ukázalo. Částečně to jde na vrub koně, ale Ondra udělal dvě tři chyby navíc, které tam nepatřily,“ konstatoval Kučera.

V neděli zakončí program Světového poháru v italské metropoli smíšená štafeta. Do ní Kučera nominoval sourozeneckou dvojici Martin Bilko, Lenka Bilková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž