Anna Dušková a Martin Bidař na tréninku

Anna Dušková a Martin Bidař na tréninku | foto: Michal Šula, MAFRA

V Grand Prix obsadí čeští krasobruslaři hned tři kategorie

  • 0
Po sedmi letech budou mít Češi zastoupení ve třech kategoriích krasobruslařské Grand Prix. Letošního ročníku prestižního seriálu, který začne v pátek v Moskvě, se vedle zkušeného Michala Březiny zúčastní také sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař a taneční pár Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn.

Grand Prix vyvrcholí v prosinci finálovým závodem v japonské Nagoji, který bude posledním měřením sil světové špičky před únorovou olympiádou v korejském Pchjongčchangu.

Sedmadvacetiletý Březina má před sebou sedmou účast v Grand Prix, v níž debutoval v roce 2011. Tentokrát nastoupí v závodech v Kanadě a v Japonsku. Premiéra v seniorské Grand Prix čeká sportovní dvojici Dušková, Bidař, která má za sebou úspěšnou dodatečnou olympijskou kvalifikaci.

Program Grand Prix a účast českých krasobruslařů

20. - 22. října Rostelecom Cup, Moskva (Kuzmichová, Sinicyn)

27. - 29. října Kanadská brusle, Regina (Březina)

3. - 5. listopadu Čínský pohár, Peking (Dušková, Bidař)

10. - 12. listopadu NHK Trophy, Ósaka (Březina)

17. - 19. listopadu Mezinárodní cena Francie, Grenoble (Dušková, Bidař)

24. - 26. listopadu Americká brusle, Lake Placid

7. - 10. prosince finále Grand Prix, Nagoja

Závodníci, kteří před dvěma lety skončili druzí ve finále juniorské Grand Prix, budou bruslit v Číně a ve Francii. Jednu pozvánku dostali Kuzmichová se Sinicynem, kteří se představí hned v úvodním díle seriálu v Moskvě.

Zastoupení ve třech kategoriích měli Češi naposledy v roce 2010. Tehdy se Grand Prix zúčastnil Tomáš Verner, taneční pár Lucie Myslivečková, Matěj Novák a sportovní dvojice Klára Kadlecová, Petr Bidař, což je o osm let starší bratr Martina Bidaře.

V olympijské sezoně mají start v Grand Prix naplánovaný prakticky všichni krasobruslaři ze světové špičky. Hned v úvodním závodě v Moskvě budou favority mistři světa Jevgenija Medveděvová z Ruska a Japonec Juzuru Hanju.

Příští týden v Kanadě budou před domácím publikem závodit mimo jiné olympijští vítězové z roku 2010 a úřadující mistři světa v kategorii tanečních párů Tessa Virtueová a Scott Moir. Na začátku listopadu v Číně vstoupí do Grand Prix mistři světa ve sportovních dvojicích Suej Wen-ťing a Chan Cchung.

V každém závodě Grand Prix nastoupí po dvanácti krasobruslařích v individuálních kategoriích, osm sportovních dvojic a deset tanečních párů. Do finále se kvalifikuje šest nejlepších v každé kategorii na základě součtu bodů za umístění ve dvou závodech.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž