Japonský krasobruslař Juzuru Hanju po triumfu na mistrovství čtyř kontinentů v...

Japonský krasobruslař Juzuru Hanju po triumfu na mistrovství čtyř kontinentů v Soulu. | foto: AP

Krasobruslařský mistr Hanju vynechá Grand Prix, jako astmatik se bojí covidu

  • 0
Juzuru Hanju v této sezoně vynechá krasobruslařský seriál Grand Prix. Jako astmatik má dvojnásobný olympijský vítěz obavy z koronaviru a nechce případným cestováním přispět k dalšímu šíření této choroby. Cestování by navíc bylo pro něj i pro jeho kouče Briana Orsera vzhledem k současným restrikcím komplikované.

O rozhodnutí hvězdného krasobruslaře informovala Japonská bruslařská federace. „Rád bych se choval maximálně opatrně, protože existují informace, že pokud se novým koronavirem nakazí člověk s jinou respirační nemocí, je u něj pravděpodobnější těžší průběh,“ řekl pětadvacetiletý Japonec.

Obava o vlastní zdraví ale není jediným důvodem, proč se vzdal účasti v Grand Prix. 

„Předpokládá se, že pro mého trenéra žijícího v Kanadě bude těžké přicestovat do Japonska. A na druhou stranu, pokud bych já závodil na kanadské soutěži, musel bych jít do dvoutýdenní karantény. Během té doby bych nesměl ani trénovat, takže bych se soupeři nemohl závodit naplno,“ vysvětloval majitel šesti medailí z MS.

Cestování a sdružování lidí navíc vnímá jako rizikové. „Pokud se tomu budu snažit vyhnout, tak se mohu pokusit předejít rozšiřování infekce,“ poznamenal.

Seriál Grand Prix bude mít vzhledem k omezením kvůli koronaviru formu regionálních závodů. Počítá se s tím, že by se jich měli účastnit domácí krasobruslaři a závodníci, kteří v dané zemi trénují. 

Detaily ještě mezinárodní federace ISU nezveřejnila, ale podle této logiky by mohl Hanju závodit v Kanadě, kde obvykle trénuje, a v rodném Japonsku. Nikde se však neobjeví.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž