Krasobruslařská řež: Asie kontra zbytek světa

Göteborg - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Může to být zlomový šampionát v historii krasobruslení. Ten, na němž Asie poprvé převezme vůdčí roli. „Asiati teď krasobruslení vévodí,“ říká bývalý reprezentant René Novotný. Po triumfech v seriálu Grand Prix však musí vůdčí roli potvrdit i na mistrovství světa, jež hostí švédský Göteborg.

Japonci Daisuke Takahaši a Mao Asadová jsou světovými rekordmany.

Takahaši předvedl při mistrovství čtyř kontinentů volnou jízdu se dvěma čtvernými skoky, skvostné vystoupení podmalované Čajkovského hudbou z Romea a Julie. „To byl nejlepší výkon v životě. Dodal mi obrovské sebevědomí, ze kterého budu čerpat v Göteborgu.“

Jeho krajanka Asadová umí trojitý axel a obhájkyně titulu Miki Andová čtverný salchow! Čínské sportovní dvojice předvádějí úchvatné letové prvky. „Kde jsou doby, kdy Číňané byli jen do počtu,“ vzpomíná Novotný.

Někdejší supervelmoci USA a Rusko ustupují ze scény. Evropa však nechce podlehnout útoku asijských akrobatů. „Japonky umějí skoky, které zatím neovládám. Budu to mít přetěžké. Ale i já sním o zlatu,“ povídá Italka Carolina Kostnerová.

Její sparingpartner Tomáš Verner tuší: „Za každou chybu se bude tvrdě platit. Jediný nezdar v krátkém programu vás může srazit pod první desítku. Jsem však zkušenější, vždyť na mistrovství světa jezdím od roku 2002.

MS v krasobruslení
Finálové večery (ČT2 nebo ČT4)
Dnes, 18.30: sportovní dvojice.
Čtvrtek, 18.30: ženy.
Pátek, 18.30: tance.
Sobota, 13.00: muži.

Česká reprezentace
Verner, Kaška, Simaová, taneční pár Hájková – Vincour.

Světové rekordy
Muži: Takahaši (Jap.) 264,41.
Ženy: Asadová (Jap.) 199,52.
Sportovní dvojice: Šen – Čao (Čína) 206,54 (mistři světa, letos nezávodí).
Tance: Navková – Kostomarov (Rus.) 227,81 (po ZOH v Turíně skončili).

Nervozita by mě neměla porazit.“ V prosinci šlapal Takahašimu na paty při japonské Grand Prix. „Tomáš i Švýcar Lambiel mají umělecky lepší jízdu než Takahaši, který sází na dominantní techniku, zatímco jeho umělecký dojem je slabší,“ porovnává favority Novotný.

V projevu na ledu zatím všichni asijští muži pokulhávají. „Zato Asiatky už ho mají vynikající,“ zdůrazňuje Novotný. Naopak jsou náchylnější k psychickému selhání. „Příliš jsem myslela na svůj čtverný skok,“ posteskla si Andová po nezdařeném pokusu o unikátní čtverný salchow při mistrovství čtyř kontinentů.

Jedinou kategorií, kde zatím Asie prohrává ve stylu k. o., jsou tance. Tři zbývající tituly mohou být v Göteborgu její. Dovolí jí to zbytek světa?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž