NA MEDAILI NEDOSÁHL. Český krasobruslař Michal Březina ve volné jízdě na

NA MEDAILI NEDOSÁHL. Český krasobruslař Michal Březina ve volné jízdě na mistrovství světa. | foto: Reuters

Chci konečně medaile. Čtvrtá místa už mě nebaví, říká Březina

  • 0
Z tréninkového kempu v Americe si domů odskočil pouze na týden. "Moc toho nestihnu," poznamenal brněnský krasobruslař Michal Březina, několikrát čtvrtý muž z mistrovství světa i Evropy. V nabitém programu ale stačil provést slavnostní výkop sobotního fotbalového duelu brněnské Zbrojovky s Českými Budějovicemi.

"Mám rád všechny brněnské týmy, a když jsou v televizi, vždycky se dívám," říká nejlepší sportovec jižní Moravy za rok 2011.

Jak vám jde fotbal jako hráči?
Kopat do balonu umím. Ne, že bych byl nějak excelentní, ale ve škole jsme hráli fotbal vždycky. Zahrál bych si, ale teďka už nemůžu.

Základnu v německém Oberstdorfu jste vyměnil za americké New Jersey. Jak se změnil váš život?
Je v podstatě stejný, většinu času strávím na zimáku. Rozdíl je ale v tom, že Oberstdorf byl vesnice, kde končí silnice, zatímco teď bydlím dvacet minut cesty autem od New Yorku.

Změnil se tedy váš společenský život?
Do města se občas dostanu, když mám třeba o víkendu volno, ale většinu času trávím trénováním na stadionu. A že bych byl někam pozvaný do společnosti, na to jsem tam ještě krátkou dobu. Lidi mě tam ještě tolik neznají jako v Česku.

Od změny působiště a trenérů jste si sliboval hlavně nový impuls v tréninku. Cítíte jej?
Technicky se to neliší, protože moji bývalí trenéři i ten současný byli vychováni v ruské škole. Přístup je ale trošičku jiný, protože Viktor je o dvacet let mladší než moji předchozí trenéři. Pan Starec i pan Fajfr mají přes šedesát, takže je v tréninku trošku víc energie.

Používá trenér Petrenko jiné metody?
On je především technický specialista, takže zná všechna pravidla. Když vyjde něco nového, tak je první, kdo o tom ví, takže je pro mě jednodušší skládat programy, obtížnost piruet, kroků a podobné věci. On to všechno má z první ruky, na olympiádě soudcoval závod chlapů, vyzná se v tom.

Dává vám na tréninku známky?
Dává mi procenta, zatím jsem na osmdesáti. Ještě to není ono.

Ruská škola je známá svou přísností, platí to i u Petrenka?
Viktor bydlí docela dlouho v Americe, takže už trošku změkl, ale pořád je tam cítit, že byl vychovaný v Rusku a má to v sobě.

Takže když přijdete pozdě na trénink, je zle?
Když přijdu pozdě, tak nejedu jednu volnou jízdu, ale třeba jednu a půl nebo dvě.

Daří se vám zlepšovat vaši techniku?
Jsem spokojený s tím, kde to je. Viktor pozval všechny specialisty z okolí, aby to přišli zkontrolovat a řekli mi, že pokud to zajedu tak, jako pro ně, tak bych měl dostat nejvyšší level čtyři.

Jaké výsledky by vaše spolupráce měla přinést?
Doufám, že už konečně medaile. Čtvrtá místa už mě moc nebaví.

Jak to vypadá s vašimi čtvernými skoky?
Daří se. Jel jsem je už na mistrovství Evropy a světa, v mém programu jsou a budou. Volnou jízdu mám stejnou, mám akorát nový krátký program.

Kolikrát za rok svou volnou jízdu jedete?
To se ani nedá spočítat. Závodů mám za sezonu asi sedm nebo osm a v tréninku je to každý den aspoň dvakrát.

Neleze to někdy krkem?
Občas jo, ale na to si člověk zvykne.

S bývalými trenéry jste pořád v kontaktu?
Ano. My jsme se nerozešli ve špatném, jsou to pro mě pořád trenéři, kteří mě vedli šest let. Není to tak, že bych změnil trenéra a s těmi bývalými se přestal bavit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž