Kramnik je šachovým umělcem

Praha - Ruský šachista Vladimr Kramnik, který v pondělí ve švýcarském Brissagu obhájil šachového mistra světa je podle expertů spíše šachovým umělcem, než čistým sportovcem. "Šachy jsou spíš umění než sport," dodává šampion. Přitom se o něm šušká, že nevěnuje šachům zdaleka tolik času jako jiní velmistři.

Má pověst bohéma, který se se sklenkou červeného vína rád halí do cigaretového kouře.

Na šachovnici však neustále hledá nové nápady. Nikdo jiný nepronikl do tajemství královské hry tak hluboko jako Kramnik. Tak vidí staronového šampiona agentura DPA poté, co šachové fanoušky nadchl jeho dramatický souboj s Maďarem Lékem.

Jeden ruský trenér o Kramnikovi prohlásil, že takové pochopení šachu se nedá naučit. To prý musí mít hráč vrozené. Kramnik prý vidí věci, které nikoho jiného nenapadnou a nepřijde na ně ani počítač.

Garry Kasparov, jeho předchůdce na světovém trůnu a stále ještě první hráč světového žebříčku, se dnes ke kvalitám svého soupeře nevyjadřuje. Už v roce 1992 ho však označil za hráče, který má ze všech nejvíc talentu.

"Jsou šachisté, kteří jen tahají figurky. Kramnik hraje šachy," složil poklonu tehdy teprve šestnáctiletému ruskému hráči, jako by tušil, že ho tenhle mladík o osm let později připraví o mistrovský titul.

Sám Kramnik popisuje své úspěchy velmi jednoduše. "Většinou nemusím moc přemýšlet. Zabývám se jen detaily. Strategie hry přichází jakoby sama," prohlásil mistr světa.

Ocenil však i výkon svého maďarského soupeře, jediného ze všech šachistů světa, s nímž má i po pondělku negativní bilanci. "Musel jsem dát do hry úplně všechno, zvláště v závěru. Léko má neuvěřitelnou obranu. Bylo to těžší, než když jsem v roce 2000 porazil Kasparova," řekl Kramnik.

S Kasparovem se možná už v příštím roce znovu utká. Pokud exmistr světa zdolá v lednu v Dubaji Uzbeka Rustama Kasimdžanova, měl by hrát právě s Kramnikem o titul mistra světa, jehož budou bezvýhradně uznávat všichni.

Ruský velmistr Vladimir Kramnik zůstal šachovým mistrem světa. Ztrátu titulu odvrátil 18. října ve švýcarském Brissagu v poslední partii proti vyzyvatelovi Peteru Lékovi z Maďarska.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: DPA, Šachy, Umělec