Královnou triatlonu je Španělka Burgosová

  17:08
Karlovy Vary - Překvapivou vítězku má mistrovství Evropy v olympijském triatlonu žen v Karlových Varech. Stala se jí španělská reprezentatka Ana Burgosová, která sesadila z trůnu favorizovanou obhájkyni titulu Kathleen Smithovou z Belgie. Ta skončila až třetí, před ní se dostala ještě Italka Nadia Cortassová. České závodnice se neprosadily, tři z nich závod vůbec nedokončily. Mezi juniory se prosadil Belgičan Croes a Fernandesová z Portugalska.

Mistryní Evropy se stala až třicátá žena světového žebříčku Ana Burgosová, která je nejpříjemnějším překvapením šampionátu. Nešťastně naopak dopadl závod v karlových Varech pro Terezu Macelovou a další české reprezentatky.

Čechokanaďanka startující poprvé v barvách české reprezentace měla v následujícím okruhu defekt předního kola a ze třetí skupiny musela závod vzdát.

"Takhle jsem si první start za Českou republiku nepředstavovala. Slušně jsem zaplavala, na kole jsem se cítila celkem dobře, ale defekt znamenal konec," litovala Macelová.

Při absenci zraněné domácí jedničky Lenky Radové dopadla z českých závodnic nejlépe Renata Berková, která obsadila 14. místo.

Domácí příznivci mohli být spokojeni jen po plavecké části, neboť z vody na Rolavě jako druhá vylezla Lucie Zelenková, a potom až v závěru, kdy výborně běžela Berková. Na kole hned v úvodu spadla Vendula Frintová a odstoupila. Ve třetím ze sedmi okruhů skončila kvůli problémům s přehazovačkou Zelenková a smůlu si vybrala právě i Macelová.

Poli 58 závodnic dlouho dominovaly Angličanky, ale nakonec na ně medaile nezbyla. Vedoucí dvojici Dibensová, Harrisonová v pátém kole dojely Smetová a další Britka Allenová, ve druhé skupině byly navíc Caveová a Whitcombeová.

Ve třetí skupině jela Šupinová a až do defektu i Macelová se Zelenkovou. Berková, jež ve vodě ztratila na nejlepší celou minutu, se zpočátku trápila ve čtvrté skupině, ale postupně se rozjela a před během se posunula na dvacáté místo. Na nejlepší však hodně ztrácela.

V desetikilometrovém běhu dosáhla Berková čtvrtého času, což znamenalo posun na čtrnáctou pozici. "Na první bojce mě někdo potopil, ale hlavně úvod kola byl velice špatný. Vůbec jsem se nemohla rozjet," řekla v cíli zklamaná Berková, která měla za cíl umístění v první desítce. "V běhu jsem sice stáhla minutu a půl, ale ztráta na závodnice přede mnou byla moc veliká," dodala.

Šupinové došly síly a propadla se na 35. místo.  "Berková běžela skvěle. Před startem jsem tvrdil, že bude do patnáctky a to se jí podařilo," řekl spokojeně koordinátor reprezentace Jiří Jelínek. Zklamalo ho však, že závod dokončily jenom dvě jeho svěřenkyně.

Ve druhém ze čtyř běžeckých okruhů utekla anglickému triu Smetová a zdálo se, že si běží pro třetí evropský titul. Z hloubi pole se však kupředu rychle posouvala Burgosová, která před rokem skončila devátá.

Ve třetím okruhu již byla druhá a na osmém kilometru předběhla i Belgičanku. Skvěle běžela také Cortassová, loni až jedenáctá, které v závěrečných stovkách metrů neodolala ani desátá žena světového žebříčku Smetová.

Titul juniorského mistra Evropy obhájil Peter Croes z Belgie, zatímco mezi dívkami zvítězila s více než minutovým náskokem Portugalka Vanessa Fernandesová. Z českých zástupců se dařilo pouze Radce Vodičkové, která vybojovala páté místo. V závodě juniorů skončil nejlépe Petr Slamiak, jenž v konkurenci 69 triatlonistů doběhl jedenadvacátý.

Po plavání na koupališti Rolava rychle ujeli soupeřům Croes a Němec Thomas Springer. Tato dvojice spolu vydržela až do běhu, v němž měl jasně navrch Belgičan. Rychle se od svého soupeře odpoutal, získal náskok 200 metrů a ten si udržel až do cílové pásky.

V závodě juniorek se rozhodlo o dvou nejcennějších medailích rovněž hned v úvodu cyklistické části. V prvním ze tří okruhů ujela Fernandesová s Ruskou Annou Bojkovovou a získaly před sedmičlennou skupinou soupeřek náskok přes jednu minutu. V závěru se podařilo poodjet Fernandesové, jež si v pětikilometrovém běhu svou pozici pohlídala.

Ve druhé skupině si aktivně počínala Vodičková. Na kole udávala většinou tempo, ale v závěrečném běhu jí utekly Švýcarka Ryfová a Španělka Jimenezová. Vodičková se v závěru dokázala odpoutat od dalších soupeřek a doběhla si při premiéře na ME pro solidní umístění.

"Před startem jsem měla hlavně strach, abych nedostala ve vodě zbytečně moc ran. Chtěla jsem vylézt na takové pozici, abych měla čelo závodu na dohled," vykládala Vodičková, která si nejvíc věřila na kole. "Kopce jsem měla natrénované. S výsledkem jsem spokojená, před startem jsem neměla vůbec ponětí, do čeho jdu," řekla v cíli.

Výsledky - ženy: (1,5 km plavání - 40 km cyklistika - 10 km běh): 1. Burgosová (Šp.) 2:10:11 hod., 2. Cortassová (It.) - 20, 3. Smetová (Bel.) -24, 4. Whitcombeová -42, 5. Dibensová (obě Brit.) -1:01, 6. Franzmannová (Něm.) -1:14, 7. Zausalová (Rus.) - 1:43, 8. Allenová (Brit.) -1:38, 9. Lanzaová (It.) -1:56, 10. Harrisonová (Brit.) -2:15, ... 14. Berková -3:02, 35. Šupinová - 13:10, Zelenková, Macelová a Frintová (všechny Česko) všechny nedokončily.

- junioři: (750 m plavání - 20 km cyklistika - 5 km běh): 1. Croes (Bel.) 1:01:51 hod., 2. Springer (Něm.) -9, 3. Freeman (Angl.) -25, 4. Müstchard (Něm.) -51, 5. Krijat (Ukr.) - 55, 6. Widmer (Švýc.) -59, ... 21. Slamiak -3:30, 32. Kypta - 3:56, 39. Švarc -4:32, 43. Pospíchal -5:10, 51. Gondek (všichni ČR) -7:19.
- juniorky: 1. Fernandesová (Port.) 1:07:29, 2. Bojkovová (Rus.) -1:07, 3. Jimenezová (Šp.) -2:10, 4. Ryfová (Švýc.) -2:27, 5. Vodičková (Česko) -2:36, 6. Kochová (Maď.) -2:42, ... 38. Hampejsová -11:36, 39. Lukešová -12:24, Mastná (všechny ČR) nedokončila.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...