Lukáš Konečný s pásem pro mistra Evropy.

Lukáš Konečný s pásem pro mistra Evropy. | foto: AP

Konečný chce v Praze slavit obhajobu a pak boxovat o titul mistra světa

  • 3
Bude to jeden z nejdůležitějších boxerských soubojů, který se kdy konal na českém území. Lukáš Konečný se utká s Arménem Hamletem Petrosjanem o pás mistra Evropy v lehké střední váhové kategorii.

"O evropský titul u nás boxoval pouze Vilda Jakš, ale už v roce 1935, což je hodně dlouho a moc pamětníků už nežije," připomněl Konečný na tiskové konferenci.

Zápas s Petrosjanem, který se uskuteční 3. prosince v Praze, byl domluvený nezvykle narychlo, i proto, že se dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa chtěl představit v české metropoli. A v polovině prosince by se mělo rozhodnout o jeho 'povinné' obhajobě zřejmě proti Ryanu Rhodesovi z Velké Británie.

"Jednou za půl roku musíte titul obhajovat s nejlépe postaveným boxerem na žebříčku, což je teď Rhodes. Mimo to s kýmkoliv a kdekoliv, kde si vy určíte. Jen musí být v Evropě do patnáctého místa, což Petrosjan je," vysvětlil Konečný. Pokud k zápasu s Rhodesem dojde, není vyloučeno, že se uskuteční v Anglii.

Lukáš Konečný z Česka (vpravo) a Jimmy Colas z Francie .Lukáš Konečný (vlevo) a Christophe Karagoz

Arménský boxer se slavným divadelním křestním jménem sice není papírovým favoritem, ale proti Konečnému si věří. "Chtěli jsme ho pozvat sem na tiskovku, ale řekl, že je v závěru přípravy. Jen nám vzkázal, že si s sebou do Prahy bere prázdný kufr, aby si v něm mohl odvézt pás. Prý tu malou českou figurku vybouchá a vyhraje," vykládal Konečného manažer Ulf Steinforth.

Český boxer nehodlá řešit žádná hamletovská dilemata, má jasný plán. Soupeře chce bez milosti bít, vyhrát a přiblížit se vysněnému boji o titul mistra světa. Steinforth jej již vyjednává a je dokonce možné, že by se ústecký boxer dobrovolně vzdal i další evropské obhajoby. Reální je prý termín v první polovině příštího roku.

"Dokonce by mohlo dojít i na odvetný zápas proti Dzinzirukovi, což bych určitě uvítal," naznačil Konečný, že by se mohl utkat s ukrajinským boxerem, s kterým podle mnohých nespravedlivě prohrál na jaře 2008 v Drážďanech boj o titul mistra světa. "Dostali jsme od něj nabídku, že by přijel do Čech. Jen se to musí zaplatit a rozhodně to není levná záležitost," přiznal Konečný.

Lukáš Konečný (vlevo) v souboji s Matthewem Hallem.

Lukáš Konečný (vlevo) v souboji s Matthewem Hallem.

Nyní se ale plně soustředí na zápas s Petrosjanem. "Vše další přijde až po jeho skončení. Viděl jsem některé jeho zápasy, boxuje technicky a má normální gard. Podobní boxeři mi všeobecně sedí. Je ale hodně odolný a ještě nikdy neprohrál před limitem, i když už se utkal s několika hodně dobrými boxery," podotkl Konečný.

Vedle Konečného se na galavečeru v hale Sparty na Podvinném mlýně představí i Ondřej Pála, který v současnosti trénuje se světovou jedničkou těžké kategorie Vladimirem Kličkem. Pála měl původně boxovat s Američanem Robem Callowayem, ale momentálně to vypadá, že se utká s Turkem Erginem Solmazem. "Ještě se to ale může změnit. Je to domluvené na 95 procent," řekl český pořadatel akce Miroslav Pek.

V dalších zápasech večera se představí například Albánec Kreshnik Qato, který se utká s Karamou Nyilawilou z Tanzanie o pás šampiona WBF střední váhové kategorie, Jindřich Velecký se střetne s Haxhim Krasniqim z Německa a Ludovít Plachetka s Josefem Obeslem (oba polotěžká). Začátek akce je v 19:00, zápas Konečného bude v přímém přenosu vysílat německá satelitní stanice Sport 1 (dřívější DSF).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž