Komentátor Novotný: UFC je továrna na příběhy, Liga mistrů je pozadu

  11:10
V neděli na ránem hltají jeho komentář tisíce českých fanoušků, kteří ponocují kvůli sledování turnajů UFC. Ondřej Novotný vytvořil spolu se slovenským kolegou Pavolem Nerudou i vlastní reality show z prostředí MMA. Co lidi po celém světě na tomto tvrdém sportu tak fascinuje?
Ondřej Novotný při moderování galavečera thajského boxu Gibu Fight Night 2 v...

Ondřej Novotný při moderování galavečera thajského boxu Gibu Fight Night 2 v Tipsport Aréně v Praze. (5. prosince 2015) | foto: Martina HoudekČTK

Ač není bojovníkem, stal se Ondřej Novotný jednou z nejvýraznějších postav MMA v Česku. Nejprestižnější organizace UFC si dokonce do první smlouvy s Nova Sport vymínila podmínku, že komentovat bude právě on.

Kromě toho provází večery bojových sportů v Česku i na Slovensku a podle amerického vzoru vytvořil spolu s Pavolem Nerudou úspěšnou reality show Oktagon, kterou vysílá O2 TV Sport.

V neděli ráno bude komentovat UFC 205 v New Yorku, největší turnaj v historii MMA, který vyvrcholí očekávaným zápasem Eddieho Alvareze a Conora McGregora o titul v lehké váze.

Bojovník MMA Viktor Pešta (nahoře) proti Ruslanu Magomedovovi. Byl to jeho...
Zápasník MMA Michael Bisping se raduje z vítězství nad Andersonem Silvou (27....
Irský bojovník MMA Conor McGregor zažívá nejtěžší chvíle ve své kariéře v UFC....

Zápasy v UFC nabízejí dramatickou podívanou.

Když někdo tvrdí, že MMA jsou kohoutí zápasy pro lidi, jak mu názor vyvracíte?
Takové lidi já přesvědčovat nehodlám. Tohle už je snad za námi, takoví lidé dané věci nerozumí a asi ani nechtějí.

Zkuste to alespoň teď.
V sobotu nastoupí k zápasu MMA bývalý fotbalový reprezentant Miroslav Slepička, který sám říká, jak je to náročné. Ti kluci musí být výborní atleti, dělají fyzické tréninky a pak jsou také výborní v judu, karate, taekwondu, boxu nebo jiu-jitsu. Copak to nejsou sporty? MMA je suverénně nejnáročnější sport na světě. Příprava na zápas se nedá srovnat s vrcholovým tenisem, fotbalem, americkým fotbalem, ničím.

Eddie Alvarez vs. Conor McGregor

Série článků před velkým zápasem

  • STŘEDA: Co je UFC?
  • DNES: Rozhovor s komentátorem televizních přenosů Ondřejem Novotným
  • PÁTEK: Vše, co o zápase Alvarez - McGregor potřebujete vědět

V čem?
V náročnosti. Všechny mainstreamové sporty, které samozřejmě uznávám, jsou jiné. Jedna věc je psychika. Je něco jiného nastupovat do zápasu, ve kterém vás soupeř chce uhodit. Už tohle je nesrovnatelné. Říká se, že v tenise hraje první stovka stejně a rozdíl dělá hlava při nejdůležitějších míčích. V MMA je to ještě mnohem výraznější.

A dál?
Druhá věc je náročnost tréninku. Ti kluci trénují dvakrát denně šest dnů v týdnu absolutně naostro. Pořád je někdo nebo něco bije. Musejí brutálně dbát na regeneraci. Do toho hubnou do své hmotnostní kategorie, ale zároveň musí správně jíst. Proto nesledujeme výstřelky, že by zápasníky vyfotili někde na flámu, protože to se neděje, jinak by šla celá příprava do kopru.

Přesto se pravidla stále zpřísňovala, aby ubylo brutality a MMA se přiblížilo sportovním zápasům. Bude tento trend pokračovat?
No vidíte, MMA má pravidla, což také sport definuje. A k otázce. Jako člověk, který zažil nejbrutálnější začátky, si myslím, že balanc mezi řežbou a sportem se dávno našel. MMA má být co nejblíž reálnému boji. Rány do hlavy? Zdaleka jich není tolik jako třeba v boxu. A podívejte na fotbalové obránce, kteří za život absolvují tisíce hlaviček po dlouhých nákopech. To vám v palici taky musí udělat pořádný guláš. Samotného by mě na tohle téma zajímal nějaký výzkum.

Český divák o víkendu sleduje fotbal, hokej, tenis nebo biatlon. Proč by se měl dívat i na MMA?
Protože je to nejrychleji rostoucí sport na světě a divákovi dá jiný zážitek než fotbal nebo biatlon.

V čem?
Dotýká se ho to emočně a skoro až fyzicky. Boj je v každém z nás. Důležitý je také příběh. Běžný divák sleduje třeba tenistu Tomáše Berdycha, který vypadl z elitní desítky. Vrátí se do ní, nebo ne? Víc než samotný zápas lidi zajímá, co tím zápasem získá - kam se vyvine příběh.

MMA tohle nabízí?
Biatlonisti absolvují za sezonu třicet závodů, tenisti sto padesát zápasů a hokejisti třeba osmdesát. Zato kluk v MMA, když je hodně dobrej, tak jich zvládne třicet. Za život! Každý zápas je životní a zlomový. Nemůžete si na chvíli oddechnout a porážka se nedá napravit za pár dnů dalším zápasem. To mimochodem říká i Jaromír Jágr, který MMA sleduje. Když prohrajete v MMA třikrát v Horní Dolní, tak už se v životě nedostanete do Las Vegas a váš sen je pryč. V tom je tenhle sport jiný.

Daří se nalákat českého diváka k televizi?
Myslím, že se to daří. Když se na jaře 2015 začalo konečně vysílat UFC, tak jsem lidem na Nova Sport říkal, že za rok budou všichni znát svého oblíbeného zápasníka, budou to sledovat a budou na to mít názor, i když třeba negativní. Když si dneska sednu do restaurace, tak často slyším, jak se lidi baví třeba o Conoru McGregorovi. Teď navíc běží další projekt Oktagon, který v Česku vysílá O2 TV Sport. Je to reality show z prostředí MMA a máme obrovskou sledovanost. Velký zájem je i o videa na internetu. Máme video, které za dvacet dnů nasbíralo půl milionu zhlédnutí. Kolik existuje takových českých fotbalových nebo hokejových videí?

Takže MMA Čechy baví.
Historicky nejsledovanějším pořadem v internetovém archivu Voyo je zápas Nate Diaz - Conor McGregor. A to už tam bylo třeba finále Petry Kvitové ve Wimbledonu a další věci, o kterých bychom řekli, že to národ zajímá.

Kolik lidí sleduje turnaje UFC celosvětově?
V Americe jsou nejzajímavější turnaje na placených televizích, které statistiky nezveřejňují. Ale když je čtyřikrát ročně turnaj na Fox Sports, což je celostátní televize, tak je sledovanost i deset milionu lidí. Daly by se spočítat i celosvětové počty, třeba UFC to asi ví. U turnajů, jako je UFC 205, půjde sledovanost do stovek milionů diváků.

Conor McGregor (vpravo) je největší hvězdou nejenom UFC, ale celé MMA.

Proč má takový úspěch právě UFC, a ne jiné organizace?
Kvůli těm třem písmenům - UFC. Je to famózní brand s fantastickou historií, i když jen třiadvacetiletou. Neexistuje jiná sportovní značka, která by představovala celý sport. Vždyť spousta lidí neví, co je MMA, ale znají UFC. Brand je v tomhle případě před sportem.

Ale to asi nestačí.
Můžou za to lidi, kteří za UFC stojí. Geniální promotér Dana White, skvělí šampioni... Je to továrna na příběhy, které jsou reálné, i když vypadají jako filmové.

Takže skvělý marketing. Lze ho srovnat třeba s fotbalovou Ligou mistrů?
Dá se to srovnat. Liga mistrů je hodně pozadu.

V čem?
Ve všem. UFC dává do marketingu brutální investice. V každé chvíli je po celém světě třicet televizních štábů, které točí pro UFC nějaký sportovní dokument. Chrlí tolik obsahu, že nikdo z nás není schopný to usledovat, což se vám třeba u Ligy mistrů nestane. Vždycky, když se s lidmi z UFC vidím, tak říkají: „Dělal jsem pro Facebook nebo fotbalovou Ligu mistrů a myslel si, že je to strop a nejde utratit víc peněz. Ale pak jsem přišel do UFC... Když si vymyslím turnaj na Mléčné dráze, tak první otázka bude, jak velký tam bude stadion.“ Je to fantastické, jak umějí prodat příběh. Tohle bychom od nich měli zkoušet okopírovat, protože ve sportu je nejdůležitější právě ten příběh.

Spoustu příběhů nabízí UFC 205. Bude to nejlepší turnaj v historii MMA?
Rozhodně nabízí suverénně nejlepší kartu. A jestli bude nejlepším turnajem? Záleží, jak se ty zápasy povedou. Každopádně žádná karta ještě neměla takový potenciál jako UFC 205. Jakýkoliv souboj včetně předzápasů by mohl být hlavním na jakémkoliv jiném turnaji.

Ale největší pozornost stejně směřuje k hlavnímu zápasu. Vyhraje Eddie Alvarez, nebo Conor McGregor?
Otázka za milion. McGregor se nikdy nenaučí boj na zemi, jak ho umí Alvarez. Zatím jsme ho viděli jen jednou, když po té zemi soupeř opravdu šel. Bylo to s Chadem Mendesem, který McGregora za kolo a půl šestkrát hodil na zem. A McGregor vůbec nevěděl, co má dělat, i když nakonec vyhrál. A když ho letos na jaře dostal na zem Nate Diaz, tak byl rychlý konec. A to Diaz není někdo, kdo by se pokoušel o přechod na zem jako právě Alvarez.

Takže favoritem je pro vás Alvarez.
Jak bude postupovat čas, tak bude ještě větším a větším favoritem. McGregorovou jedinou šancí je, že Alvarezovi v prvním kole nějak výrazně ublíží. Pošle ho na zem K.O. nebo ho nějakým způsobem otevře. Zkrátka s ním zatřese tak, že Alvarez nebude schopný hrát svoji hru. V opačném případě nemá McGregor téměř žádnou šanci.

Je McGregor nejlepším bojovníkem MMA v historii?
Je nejpřínosnější. A jestli je sportovně nejlepší? To bude neoddiskutovatelné, když porazí Alvareze. Vyčistil svoji divizi a teď se pokouší o mistrovský pás v další hmotnostní kategorii. Ještě nikdo nedržel dva tituly zároveň.

MMA

Co je tento sport a jaká má základní pravidla?

  • plnokontaktní bojový sport
  • bojovníci využívají techniky různých bojových sportů
  • boj probíhá v postoji i na zemi, a to v oktagonu (osmistěnné kleci) či v klasickém ringu
  • vítězství lze dosáhnout K.O., vzdáním soupeře, vážným zraněním soupeře či rozhodnutím bodových rozhodčích
  • na dodržování pravidel dohlíží ringový rozhodčí
  • zápas je většinou rozdělen na tři pětiminutová kola, titulové zápasy bývají vypsány na pět kol
  • zápasí se v několika hmotnostních kategoriích

Je v Americe velkou celebritou?
Je tou celebritou, které se chtějí všichni dotýkat. Showbyznys sleduju hodně a těžko najít někoho, kdo by byl pro Ameriku zajímavější než Conor McGregor. Herec? Zpěvák? Sportovec? Kdo má silnější příběh a dokáže pobláznit Ameriku víc než tenhle Ir? Můžeme říct, že Beyoncé nebo Tom Brady jsou známější, ale mediálním humbukem se s Conorem může měřit málokdo. Navíc...

...ano?
Nikdo nemá takový tábor fanoušků nebo odpůrců. Zkuste říct nějakého sportovce, který tak dominuje ve svém sportu i ve světě showbyznysu. Možná Cristiano Ronaldo a už i on prosil Conora o fotku. Takových lidí je na světě pár. Ať už McGregor nastoupí proti komukoliv, tak to bude jen o tom, jestli vyhraje, nebo prohraje. O soupeři to bude vždycky až na desátém místě.

Česko má v UFC momentálně jen Viktora Peštu. Jak si vede?
Špatně. Má jedno vítězství a tři porážky. Paradoxně měl s Derrickem Lewisem vítězství na lopatě, ale nakonec prohrál. No a Lewis je dneska uznávaný bojovník, o kterém se mluví jako o možném titulovém vyzývateli, zatímco o Peštovi se píše, jestli si ho v UFC vůbec nechají, ale nyní dostal další zápas s Polákem Grabowskim, tak snad zabere. O vašem životě zkrátka může rozhodnout jediná vteřina. Když to shrnu, tak si Viktor vede špatně z hlediska výsledků a naopak slušně z hlediska zápasů a atraktivity. A pak velmi špatně z hlediska showbyznysu.

Bojovník MMA Viktor Pešta (nahoře) proti Ruslanu Magomedovovi. Byl to jeho první zápas v UFC (31. května 2014).

Můžete to rozvinout?
Nikdo ho neprodává. Málo se o něm ví i v Česku. To je pro mě největší zklamání. Viktor je přitom strašně hodný kluk, který dokáže vyprávět. On tu sílu v sobě má, ale je zapotřebí ji znovu a znovu objevovat a prodávat.

Kdo bude dalším Čechem v UFC? Jiří Procházka, který válí v japonském Rizinu?
Jiří Procházka nemá moc důvodů se z Japonska přesouvat. V UFC už dávno mohl být, kdyby ho zajímaly ty nejvyšší mety.

Proč nemá důvod z Japonska odcházet?
Zažívá něco, co se povede jednou za několik životů. Japonci si ho moc oblíbili. Má velmi dobré peníze za hratelné soupeře. Pojďme si napřímo říct, že je až neuvěřitelné, jak mu Japonci postavili kariéru. Z pěti zápasů dostal za soupeře dvě japonské legendy, kde byla vždy velká pravděpodobnost jeho vítězství. A když porazíte někoho, koho Japonsko miluje, tak Japonsko bude milovat vás. Pro Jirku je to sen a já mu to moc přeju. Ale zároveň jako novinář musím dodat, že existují mnohem těžší soupeři, se kterými by mohl jít. Kdybych byl v jeho kůži, tak by se mi taky těžko odcházelo. Uvidíme, jestli v Jirkovi někdy zvítězí touha prát se s těmi absolutně nejlepšími. Ti jsou v UFC, ale Jirka má dost času a už teď je jeho kariéra naprosto fantastická a měl by být brán jako jeden z nejlepších a nejslavnějších sportovců Česka. Určitě v první desítce.

UFC pendluje i po světě. Dorazí někdy do Prahy?
Určitě ano. Až se UFC rozhodne, že bude v O2 Areně, tak bude za pár hodin vyprodáno. Bavíme se o horizontu jednoho až pěti let.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

To byl zvrat. A teď tiramisu. Jak královna Lisa I. usedla na biatlonový trůn

19. března 2024  8:58

Na stránkách italských biatlonistů září sdělení: LISA VITTOZZI, LA NUMERO UNO!!! Devětadvacetiletá...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  8:52

Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...