Číňan Sun Jang (v červeném) slaví světové zlato, Ital Gabriele Detti (v černém)...

Číňan Sun Jang (v červeném) slaví světové zlato, Ital Gabriele Detti (v černém) bronz, jen stříbrný Mack Horton (ve žlutém) se radovat odmítá, protestuje proti Sunovi. | foto: AP

KOMENTÁŘ: Proč se pídit po podstatě. Kdo neplave s námi, plave proti nám

  • 40
Svět je černobílý a krásný. Pochybnosti se neodpouští. Role jsou jasně rozděleny dopředu. Potvrzuje to i fakt, jakým způsobem je prezentován největší plavecký skandál posledních let, v němž hrají ústřední party Čína, doping a pokrytectví.

Plavec Sun Jang je trojnásobný olympijský vítěz, v Číně celebrita. V roce 2014 dostal tříměsíční distanc za doping. Loni v září nařídil členovi bezpečnostní služby, aby kladivem rozbil jeho vzorky krve, za což ho brzy čeká sportovní „soud“. Přesto minulý týden ještě mohl startovat na mistrovství světa.

„Doporučená četba“

Inspirací pro autora bylo také několik textů z australských médií o „případu Sun“:

  • Jak to vlastně bylo: analýza vyšetřovací zprávy FINA, jediného oficiálního zdroje informací o každým zmiňované noci
  • Oni nesmí, my můžeme? Proč se Horton věnuje Číňanům, ale přehlíží australské provinilce, kteří také startovali na MS
  • Kdo je vlastně Sun? Jak vidí „čínského padoucha“ Australan, který s ním trénoval a poznal ho zblízka
  • Doživotí! Anebo vlastně ne... Silný postoj poněkud degraduje to, že Austrálie na MS zažila svůj vlastní dopingový průšvih

Australan Mack Horton je jeho bazénový Salieri, výtečný, ale Sunem pravidelně porážený sportovec. Roky ho označuje za dopujícího podvodníka. Teď jako stříbrný odmítl sdílet se zlatým Číňanem stupně vítězů, po dalším závodě mu bronzový Brit Duncan Scott zase nepodal ruku (a Sun ho obhrouble seřval).

Jasný vzkaz: Nemáš mezi námi co dělat.

Podle vyšetřovací zprávy, která unikla do médií, Suna loni navštívili tři komisaři, ale jen jeden s platným průkazem. Jeden ho natáčel a fotil, ač je to přísně zakázané. Podmínky byly celkově zvláštní, což napadli právníci. Za skandál se zničením vzorků obdržel plavec varování, ne trest. Verdikt byl zdůvodněn tak, že pro pochybnosti nešlo odběr považovat za platný.

Může se to brzy změnit, ale taky nemusí.

Jenže role jsou dávno rozděleny. Uznávat i jiné barvy než bílou a černou, tomu se dřív říkalo kritické myšlení, ale nová doba hlásá jediné. Vyber si svůj tábor - a rvi se za něj do krve. Pro takové přichází upozornění: tento text skutečně není obhajobou jednoho Číňana. Kdo nechce číst dál, může rovnou začít nadávat v diskuzi.

V euforické podpoře Hortona se kupříkladu ztrácejí námitky, že nejít na stupně vítězů je pro někoho nikoli statečné, nýbrž urážlivé (jenže když v tomto směru po MS zpřísní plavecká federace řády, hned je to u kritiků „úlitba jejímu čínskému miláčkovi“).

Čínský plavec Sun Jang slaví na šampionátu v Kwangdžu své čtvrté zlato na 400 metrů volný způsob na mistrovství světa.

Paradoxně to byla australská média, která rozebrala vyšetřovací zprávu ve vší její rozporuplnosti a ptala se, proč Horton neprotestuje i proti dvěma krajanům, kteří rovněž startovali po odpykání trestu za doping? Dostali ho za to, že se nedostavili na testy, rejstříky jinak mají v pořádku, ale nezní tohle v Číně stejně jako nám Sunovo vykrucování?

Padouch z bazénu, co ničí vzorky krve kladivem. A nebylo to jinak?

Osud navíc mívá rád ironické úšklebky, a tak se v průběhu mistrovství ukázalo, že dopovala Australanka Shayna Jacková, načež představitelé tamního plavání jako první věc žádali „férový proces“.

Bingo: i Číňan je totiž formálně čistý. Své si „odseděl“, teď ho vinným zatím neshledali. Není sympaťák, naopak. Žije za jazykovou bariérou, obklopen fanatickými fanoušky, vyzbrojen arogancí. I pro takové ale platí stejné zákony; pokud by se mělo trestat dle sympatií, dnešní soudci by se rychle stali zítřejšími odsouzenými.

Jenže jednou z nemocí společnosti sociálních sítí je jakási tolerance 2.0, tedy že blahosklonně tolerujeme to, co nám nevadí, ale protivné (čili odlišné) názory či osoby už přece ne! Politika, kultura, sport, na tom nesejde.

Stejně tak milujeme nálepky. Horton je hrdina, Sun zloduch. Dovolte si pronést, že jsou v příběhu nějaké odstíny šedi - a jste čínský agent. Přemýšlejte nad detaily - a je z vás rovnou advokát padoucha.

A jak rádi přeháníme! Abychom si připadali v debatě pevnější, okamžitě vytahujeme nejsilnější kalibry, proto je Horton buď nová Věra Čáslavská protestující proti sovětské okupaci, či američtí sprinteři bouřící se v divokých časech proti rasismu ve vlasti. To, že dostává internetové anonymy hrozící smrtí, je neakceptovatelné. Ale pořád se nebavíme o tom, že mu doma hrozí kriminál, případně ho uklidí na desetiletí do kotelny. Jedno silné gesto už vás zařadí na úroveň největších hrdinů dějin sportu, kteří riskovali úplně vše?

Australský plavec Mack Horton

Sem se sebekritikou: velkou vinu mají i média, jejichž tvorba přispívá k pocitu, že je lepší křičet, nikoli myslet. Kontext či vývoj se řeší zřídka. Vyšší informovanost je de facto na škodu, protože vám zkazí dopředu daný názor - taková otrava... Kupí se výkřiky, neboť v éře Twitteru má každý názor a nabízí ho zdarma k využití. Emoce kvasí, podstata problému se krčí u dna.

I kdyby se ukázalo, že byl Sun při podivné návštěvě komisařů v právu, zajímalo by to ještě vůbec někoho? Vždyť kdo neplave s námi, plave proti nám. A nejen v bazénu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž