Janja Garnbretová ze Slovinska se raduje na mistrovství světa ve sportovním...

Janja Garnbretová ze Slovinska se raduje na mistrovství světa ve sportovním lezení. | foto: AP

Slovinka Garnbretová má třetí zlato z MS ve sportovním lezení

  • 0
Třetí zlatou medaili získala na mistrovství světa ve sportovním lezení v japonském Hačiodži dvacetiletá Slovinka Janja Garnbretová, která dnes obhájila titul v kombinaci. Předtím zopakovala loňský triumf z Innsbrucku také v boulderingu a ovládla i lezení na obtížnost, v němž navázala na vítězství z roku 2016. Před rokem se v této disciplíně musela spokojit se stříbrem.

Se šesti tituly je Garnbretová nejúspěšnější závodnicí v historii světových šampionátů. O dvě zlata méně mají Adam Ondra, Číňan Čung Čchi-sin a Rakušanka Angela Eiterová.

Garnbretová se v Japonsku pasovala na velkou favoritku olympijských her v Tokiu, kde bude mít příští rok sportovní lezení premiéru. Závodit se bude v kombinaci, v níž mladá Slovinka v dnešním finále vyhrála obtížnost, skončila druhá v boulderingu a v lezení na rychlost byla šestá. Stejně jako loni zvítězila před Japonkou Akijo Nogučiovou, kterou porazila o devět bodů. Třetí skončila Britka Shauna Coxseyová.

Šampionát vyvrcholí ve středu mužskou kombinací bez české účasti. Loňský vicemistr světa Ondra po chybě v lezení na obtížnost nepostoupil z kvalifikace.

Mistrovství světa ve sportovním lezení

v Hačiodži (Japonsko)

Kombinace:
Ženy: 1. Garnbretová (Slovin.) 12, 2. Nogučiová (Jap.) 21, 3. Coxseyová (Brit.) 42.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Horolezectví, Tokio