Kohei Učimura

Kohei Učimura | foto: Reuters

Gymnastický fenomén Učimura z kvalifikace MS odstoupil, Češi neuspěli

  • 0
Japonský gymnasta Kohei Učimura neobhájí na mistrovství světa v Montrealu titul ve víceboji. Osmadvacetiletý favorit, jenž soutěž všestrannosti ovládl na posledních šesti šampionátech a dvou olympijských hrách, si v kvalifikaci zranil levou nohu a musel odstoupit.

Učimura špatně dopadl na přeskoku, a přestože silně kulhal, pokusil se v soutěži pokračovat. V hale, která hostila olympijské soutěže v roce 1976, nastoupil navzdory bolesti i ke své třetí rotaci, závěrečný seskok z bradel ale jen s potížemi ustál a cvičení na hrazdě pak už vzdal.

Uvolněný vícebojařský trůn může v Kanadě zaujmout Ukrajinec Oleg Verňajev, jenž s Učimurou prohrál loňský souboj o zlato na olympijských hrách v Riu de Janeiro o 0,099 bodu. Soutěž však zahájil nejistě a postoupil až z pátého místa.

Kvalifikaci vyhrál Kubánec Manrique Larduet, předloňský vicemistr světa, o čtyři desetiny bodu před Číňanem Siao Žuo-tchengem.

Českým gymnastům se do čtvrtečního finále víceboje postoupit nepodařilo. David Jessen skončil v kvalifikaci na 35. místě těsně před krajanem Danielem Radovesnickým, za postupující čtyřiadvacítkou oba zaostali o více než dva body. Nedostali se ani do finále na jednotlivých nářadích.

MS ve sportovní gymnastice v Montrealu

Muži
Víceboj - kvalifikace:
1. Larduet (Kuba) 86,699, 2. Siao Žuo-tcheng (Čína) 86,297, 3. Běljavskij (Rus.) 85,839, ...35. Jessen 75,332, 36. Radovesnický (oba ČR) 75,298 - nepostoupili.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Gymnastika