Garri Kasparov poté, co ho zadržela ruská policie během protestů u vynášení

Garri Kasparov poté, co ho zadržela ruská policie během protestů u vynášení rozsudku nad skupinou Pussy Riot (17. srpna 2012) | foto: Reuters

Dokážu ještě táhnout figurkami? Legenda Kasparov zase bude hrát šachy

  • 1
Před dvanácti lety ukončil kariéru, 14. srpna se někdejší světový šampion Garri Kasparov do šachového světa vrátí. v americkém St. Louis se představí na turnaji, jenž je zařazen do oficiálního seriálu Grand Chess Tour.

Hrát se bude bleskový a rapid šach o prize money ve výši 150 000 dolarů a v desetičlenném poli velmistrů bude například i jiný bývalý světový šampion Višvánáthán Ánand z Indie, ale také nejlepší český šachista David Navara, který stejně jako Kasparov obdržel od pořadatelů divokou kartu.

„Vypadá to, že zvýším věkový průměr a snížím průměr (koeficientu) ELO,“ napsal Kasparov na twitteru. „Jsem připravený si ověřit, jestli ještě dokážu táhnout figurkami. A uvidíme, jestli pak budu moci oznámit návrat.“

Rodák z Baku Kasparov uzavřel aktivní šachovou kariéru v roce 2005. Osmnáct let byl mistrem světa mezinárodní federace FIDE, ale v roce 1993 jeho nespokojenost s fungováním této organizace vyústila v založení konkurenční Profesionální šachové asociace. Tím začal rozkol ve světovém šachu, třináct let pak měla královská hra dva mistry světa.

Po odchodu ze šachové scény se Kasparov vrhl na politiku. Začal vystupovat jako nesmlouvavý kritik prezidenta Vladimira Putina, založil vlastní stranu a chtěl dokonce kandidovat v prezidentských volbách, ale nakonec to vzdal. V roce 2014 se neúspěšně ucházel o post předsedy Mezinárodní šachové federace (FIDE). Od roku 2013 žije v New Yorku.

V St. Louis budou jeho dalšími soupeři stálí účastníci Grand Chess Tour Hikaru Nakamura a Fabiano Caruana z USA, Jan Něpomňaščij a Sergej Karjakin z Ruska a Armén Levon Aronian. Vedle Navary obdrželi divokou kartu také Kubánec Leinier Domínguez a Le Quang Liem z Vietnamu.

„Jsem rád, že mám šanci vrátit se za šachovnici proti elitní konkurenci. Tak silné pole bude pro mě zdaleka nejtěžší test od té doby, co jsem skončil,“ uvedl Kasparov v oficiálním prohlášení.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž