Karpova čeká ve finále Ánand

  • 3
Praha - Ve finále Poháru Eurotelu v rapid šachu v Praze na Žofíně se utkají dva bývalí mistři světa. Rus Anatolij Karpov porazil v dnešním semifinále Španěla Alexeje Širova a Ind Višvánatán Ánand postoupil do finále přes Ukrajince Vasilije Ivančuka. V obou případech rozhodly o postupujících až dodatečné bleskové partie s pětiminutovým limitem. Karpov, podle světového žebříčku nejslabší ze čtveřice semifinalistů, se v základní partii dostal do nesnází. Širov měl v závěru dva pěšce navíc, ale výhodu nezužitkoval. V bleskových partiích pak Španěl prohrál s černými i s bílými kameny.
Anatolije Karpova se ptejte v pátek od 11:30 v on-line rozhovoru

Také obě partie Ánanda s Ivančukem skončily remízami, stejně jako první blesková hra. V druhé ale Ind využil výhodu bílých figur a zvítězil.

Finálový zápas sestává z dvou partií hraných klasickým tempem (dvě hodiny na prvních 40 tahů, dále hodina na dalších 20 tahů a půl hodiny do konce partie pro každého hráče). Bude-li po dvou partiích stav finále nerozhodný, určí vítěze turnaje bleskové partie, případně následující rozstřel.

První finálová partie je na programu v sobotu od 12:30, druhá o den později.

Výsledky - semifinále:
Ánand (Ind.) - Ivančuk (Ukr.) 2,5:1,5, Karpov (Rus.) - Širov (Šp.) 3:1. 

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž