Na oslavách zisku mistrovského titulu v Pardubicích zazpíval také Karel Gott (vpravo)

Na oslavách zisku mistrovského titulu v Pardubicích zazpíval také Karel Gott (vpravo) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Po boku Haška, Štěpánka i Vémoly. Nad Gottovou smrtí truchlí i sportovci

  • 7
„Já a hokej, to nejde moc dohromady, ne?“ divil se v roce 2007 zpěvák Karel Gott, když za ním dva dny před Štědrým dnem na koncert dorazil litvínovský obránce Jiří Šlégr s netradičním dotazem. Gott se měl stát kmotrem zvonu pověšeného pod stropem hokejové haly.

Společně s Robertem Reichlem totiž vymysleli, že po každé výhře zvon spustí k ledu, kde na něj slavnostně zazvoní nějaká litvínovská legenda.

Slavia uctí památku před duelem Ligy mistrů

Fotbalová Slavia uctí památku Karla Gotta před středečním utkání Ligy mistrů proti Borussii Dortmund, nepůjde však o minuta ticha po nástupu týmů na hřiště těsně před výkopem. To Evropská fotbalová unie (UEFA) jako pořadatel soutěže nedovolila, což je běžná praxe.

Klub přišel s návrhem, že by k aktu došlo po rozcvičce obou mužstev. K tomu se připojí i hosté z Německa, kde je Gott nesmírně populární. To UEFA povolila.

Zazní zpěvákovy hity a dojde na minutu potlesku.

Zpráva o Gottově úmrtí zasáhla i soupeře z Dortmundu, pro který česká legenda v roce 1996 nazpívala klubovou hymnu Borussie ve stylu slavného hitu Včelka Mája. "Odpočívej v pokoji, Karle Gotte," uvedla Borussia na sociální síti.

„Dodneška to moc nechápu, ale on se v sobotu prostě sebral a odjel do Plzně na koncert Karla Gotta, aby ho pozval na nedělní zápas do Litvínova. Gott se s Jirkou znal od Nagana, přesto se nejdřív trochu divil,“ vzpomíná Reichel v knize Kapitán zlaté generace.

Šlégr Gotta přesvědčil, v neděli, večer před Štědrým dnem, opravdu do Litvínova dorazil a o přestávce zápasu s Pardubicemi zvon pokřtil a vzkázal: „Byl bych rád, aby každé vítězné cinknutí připomínalo velkou osobnost Ivana Hlinky.“

Karel Gott zemřel ve věku 80 let v úterý krátce před půlnocí doma. Málokoho by asi automaticky napadlo spojení Gott a sport. Přesto tento text dokazuje, jak byl legendární zpěvák s Českem srostlý v naprosto všech oblastech života.

Několikrát se například objevil v dresech extraligových klubů. V roce 2010 zazpíval na oslavách zisku mistrovského titulu v Pardubicích, v roce 2013 pózoval s plzeňským dresem, na němž bylo jeho jméno, v roce 2006 pózoval s fanoušky brněnské Komety.

Na oslavách zisku mistrovského titulu v Pardubicích zazpíval také Karel Gott (vpravo)
Plzeňští hokejisté před čtvrtým zápasem se Zlínem přivítali vzácného fanouška.
Karel Gott s fanoušky Komety

Na sociálních sítích Gottovi kondolovala také fotbalová Sparta, na fotce je Gott ve sparťanském dresu po boku Bořka Dočkala, Marka Matějovského a dalších fotbalistů při oslavách titulu v roce 2014.

V roce 2012 zase potěšil fotbalovou hvězdu Davida Lafatu, tehdy ještě v dresu Jablonce, když dovolil, aby mu Lafata během koncertu v Liberci předal jablonecký dres.

Fotbalový reprezentant David Lafata (vlevo) se na koncertě Karla Gotta v

„Setkání s takovou osobností je zážitek na celý život. Byl jsem hodně nervózní, měl jsem trému, ale nakonec to bylo hodně příjemné. O přestávce jsem za ním mohl zajít do jeho šatny a chvilku si popovídat. Pan Gott ukázal, že má přehled i o sportu,“ vykládal tehdy fotbalista.

Před necelým rokem se Gott zúčastnil rozlučky tenisty Radka Štěpánka v pražské O2 areně, kde se potkal třeba s Jaromírem Jágrem, Petrem Čechem nebo Pavlem Nedvědem.

Karel Gott zdraví diváky při exhibici Radka Štěpánka.
S Radkem Štěpánkem se z lóže loučí Michal David (vlevo) i Karel Gott.

Vztah Gott navázal také s žokejem Josefem Váňou. „Je pro mě symbolem chlapa bojovníka, bez ohledu na věk, prostě chce vítězit. Obdivuji ho,“ pochválil Váňu před sedmi lety.

LEGENDY SPOLU. Josef Váňa naznačil, že příští ročník Velké pardubické pojede

„Když přijede Karel Gott, zkusím být na startu (Velké pardubické, pozn.) taky,“ podmiňoval žokej svůj 26. start kariéry v dostihu na oplátku. 

V úterý na sociálních sítích kondoloval i MMA zápasník Karlos Vémola. „Svět ztratil největšího velikána, co Česká republika kdy měla,“ napsal:

Svět ztratil největšího velikána, co Česká republika kdy měla. RIP

2. října 2019 v 11:12, příspěvek archivován: 2. října 2019 v 12:52

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž