Wang Ki-čchon (dole) v souboji s českým judistou Jaromírem Ježkem.

Wang Ki-čchon (dole) v souboji s českým judistou Jaromírem Ježkem. | foto: AP

Korejské judo se kvůli sexuálnímu napadení zřeklo mistra světa

  • 1
Začátkem května byl zatčen kvůli sexuálnímu napadení mladé dívky, korejskému judistovi Wang Ki-čchonovi hrozí doživotní trest vězení. Soud dvojnásobného mistra světa ještě neshledal vinným, jeden trest však už jedenatřicetiletý medailista z olympijských her dostal: doživotní zákaz působení ve sportu.

Ještě před případným odsouzením zakázal korejský svaz Wang Ki-čchonovi působit v judu a ukončil tak jeho kariéru. Bývalá světová jednička v kategorii do 73 kg se nicméně na turnajích neobjevovala už od roku 2016.

Wang Ki-čchon měl potíže se zákonem i dříve. V roce 2009 byl zadržen za to, že údajně při potyčce v nočním klubu uhodil ženu. Případ skončil mimosoudní dohodou. Před šesti lety zase mistr světa z let 2007 a 2009 a stříbrný medailista z OH v Pekingu 2008 musel na osm dnů do vojenské věznice za to, že během výcvikového kempu používal mobilní telefon.

Minulý týden byl kvůli sexuálnímu obtěžování odsouzen k pokutě a návštěvám terapeuta korejský rychlobruslař na krátké dráze Lim Hjo-čun. Šestinásobný mistr světa a olympijský vítěz na 1 500 metrů z Pchjongčchangu stáhl reprezentačnímu kolegovi před ostatními v tréninkovém centru kalhoty.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Judo