Lukáš Krpálek (v modrém) a Japonec Hisajoši Harasawa ve finále mistrovství...

Lukáš Krpálek (v modrém) a Japonec Hisajoši Harasawa ve finále mistrovství světa v Tokiu. | foto: Reuters

Judisté přišli o olympijské kvalifikace, bojovat nebude ani Krpálek

  • 1
Mezinárodní judistická federace zrušila do konce dubna všechny olympijské kvalifikační turnaje. Na vině je kvůli šíření koronaviru. Opatření se týká mimo jiné Grand Prix v Antalyi 3. až 5. dubna, kde se měl poprvé v sezoně představit olympijský vítěz Lukáš Krpálek.

Zrušen byl také Grand Slam v Jekatěrinburgu, na němž měli tento týden od pátku do neděle zápasit tři čeští judisté, a také Grand Prix v Tbilisi na konci března s pěti přihlášenými Čechy.

„Bohužel situace je nyní nebezpečná a kritická z mnoha úhlů pohledu. V těchto těžkých časech je pro nás klíčové udržet judistickou rodinu v bezpečí a zároveň zajistit spravedlivé možnosti pro všechny sportovce v olympijské kvalifikaci,“ uvedli představitelé IJF.

Krpálek chtěl v turecké Antalyi absolvovat generálku na domácí mistrovství Evropy, jež se má v Praze konat 1. až 3. května. 

Olympijský vítěz z Ria de Janeiro už kvůli koronaviru přišel o plánované soustředění v Japonsku, které bylo zrušeno kvůli tamnímu uzavření univerzit. Místo toho plánuje dvojnásobný český Sportovec roku odcestovat příští týden na kemp do Brazílie.

Epidemie koronaviru si vyžádala zrušení některých olympijských kvalifikací i v jiných sportech a dělá vrásky organizátorům her, jež se mají v Tokiu konat od 24. července do 9. srpna. Mezinárodní olympijský výbor a pořadatelé nicméně veřejně ujišťují, že si možnost zrušení či odložení OH nepřipouštějí.

Japonsko ale přišlo také o turnaj World Tour ve stolním tenisu, jenž se měl uskutečnit 21. až 26. dubna v městě Kitakjúšú na jihu země. Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF) uvedla, že si pro Japan Open rezervuje místo v programu v pozdějším termínu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž