Jaromír Ježek

Jaromír Ježek | foto: AP

Judista Ježek poveze z Almaty stříbro a účast na olympiádě v Riu

  • 3
Český judista Jaromír Ježek získal stříbrnou medaili na Grand Prix v Almaty a zároveň si velmi pravděpodobně zajistil účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro v kategorii do 73 kilogramů. O tu ho ještě může připravit Michal Horák, pokud by v neděli výrazně uspěl ve váze nad 100 kilogramů.

Účast na olympiádě měli už s předstihem jistou Lukáš Krpálek (do 100 kilogramů) a Pavel Petřikov (do 60 kilogramů).

Ježek a Horák se přetahovali o tak zvanou národní kvótu. Tu může každý stát využít jen jednu pro judistu, který si nezajistí přímý postup.

Před posledním byl na této kvótě Horák a Ježek potřeboval významný úspěch. Kterého se dočkal!

Devětadvacetiletý Ježek bude startovat už na třetích hrách po Pekingu 2008 a Londýně 2012.

V Riu se chystá ukončit kariéru, ale dlouho se zdálo, že se do Brazílie nepodívá. Vinou opakovaných zdravotních problémů přišel o důležité turnaje a v posledních týdnech se mu nedařilo připsat si větší počet bodů kvůli výpadkům v úvodních kolech.

Vše si vynahradil v úplně posledním kvalifikačním turnaji, ve kterém mu postup mohla přinést jen medaile. A to se mu povedlo. V Almaty vyhrál čtyři souboje, v semifinále dokonce jasně přemohl světovou trojku Gruzínce Nugzariho Tatalašviliho, proti němuž získal juko, wazari a nakonec i ipon.

Až ve finále nestačil na dalšího Gruzínce Lašu Šavdatuašviliho. Olympijský šampion z Londýna přešel minutu a půl před koncem do páky a donutil Ježka vzdát, než aby riskoval zlomeninu ruky.

Za stříbro si Ježek připsal do žebříčku 180 bodů. Z postupové příčky ho ještě teoreticky může odsunout právě Horák, pokud by se mu v Almaty dařilo.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž