Alena Eiglová (úplně vpravo) s ženskou reprezentací na soustředění v Japonsku.

Alena Eiglová (úplně vpravo) s ženskou reprezentací na soustředění v Japonsku. | foto: www.judovrsovice.cz

Judistka Eiglová i po roční pauze věří, že může jet na olympiádu

  • 0
Více než půl roku se dáváte dohromady po operaci kolena, další měsíce jen trénujete, abyste se mohli dostat zpět na judistické výsluní. A pak přijedete na svůj první mezinárodní turnaj, na tatami strávíte necelých deset vteřin a po prohře jedete domů. Tento snad nejhorší možný scénář svého návratu do judistického kolotoče prožila Alena Eiglová z PSK Judo Hradec Králové.

Česká reprezentantka a jedna z nejlepších domácích judistek posledních let si pro tuto tvrdou ránu dojela před týdnem do německého Düsseldorfu, kde se v turnaji Světového poháru vracela na závodní tatami po více než roce.

"Nic příjemného a povzbudivého to nebylo," přiznává sedmadvacetiletá judistka. Její nejistota naštěstí trvala jen týden. V sobotu se totiž představila v Praze na dalším podniku SP a tentokrát předvedla mnohem lepší výkony. Nejprve porazila Číňanku Jang Siou-li, jasnou favoritku nejen tohoto zápasu, ale i celého turnaje.

"Moc lidí mi po Düsseldorfu nevěřilo, proto jsem si řekla, že mi snad ani nic jiného nezbývá než ji porazit. Stanovili jsme dobrou taktiku a ono to vyšlo," potěšilo Eiglovou.

Vzápětí si poradila i s Polkou Marií Anderwaldovou, následné prohry s Ukrajinkou Ivannou Makuchovou a s Kanaďankou Amy Cottonovou jí přinesly konečné sedmé místo.

"Škoda, mohlo to vyjít na medaili a bodů do žebříčku mohlo být víc. Na druhé straně je to přece jen po tak dlouhé pauze povzbuzení," říká judistka.

Eiglová se zranila před rokem, když si na soustředění v Maďarsku zpřetrhala zkřížený vaz v kolenu. Následovala operace a dlouhé týdny nucené judistické absence. Od října mohla začít s tréninkem, nyní za sebou má dva turnaje.

V nich a v těch, které budou následovat, se snaží dohnat bodovou ztrátu, aby se kvalifikovala na olympijské hry. Za sedmé místo v Praze si do světového žebříčku připíše šestnáct bodů, takže bude kolem 65. místa, když přímo postupuje jen čtrnáct judistek. Olympijská kvalifikace končí až na jaře 2012.

"Ztráta je to velká a bude to těžké. Ale dá se dohnat a já jsem bojovnice, olympiáda je můj sen," dodala odhodlaná judistka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž