Ukrajina - Rusko

Ukrajina - Rusko - V tomto případě má sice jeden z ukrajinských judistů (v modrém)navrch, celkově se ale radovali Rusové. | foto: eujudo.com

Judista Krpálek se po suverénním výkonu stal juniorským mistrem světa

  • 0
České judo slaví! Lukáš Krpálek se v Bangkoku stal juniorským mistrem světa v hmotnostní kategorii do 100 kilogramů. Navázal tak na svůj nedávný triumf z mistrovství Evropy.

Osmnáctiletý talent ukončil čtyři z pěti zápasů před časovým limitem. Ve finále porazil svého velkého rivala Marvina Huismana z Nizozemska, který Krpálkovi v září podlehl i v boji o titul evropského šampiona ve Varšavě.

"Je to úžasné, ale v tuhle chvíli jsem ještě tak trochu mimo, takže ani nevnímám, co je pro mě větším úspěchem," řekl Krpálek po svém triumfu.

"Je to nebývalý úspěch pro celé české judo, na něco podobného se dlouho čekalo. Lukáš jen potvrdil, že je výjimečným talentem," řekl trenér juniorské reprezentace Petr Smolík. "Bylo by hezké, kdyby šel ve stopách Francouze Teddyho Rinnera, který podobně nedávno zářil v juniorech a pak vyhrál i mistrovství Evropy a světa mezi dospělými. Ale ta cesta je ještě hodně dlouhá," podotkl Smolík.

Krpálek, člen USK Praha a odchovanec jihlavského juda, v Thajsku dokázal, že ve své věkové kategorii hledá konkurenci jen těžko, a potvrdil roli juniorské světové jedničky. Při cestě do finále vyhrál s převahou na ipon postupně souboje s Yu z Tchaj-wanu, Bamwangayim z Konga, Rusem Chamchojevem a v semifinále i s Japoncem Terašimou, jedním z favoritů.

"Z každého utkání jsem měl trochu strach, jako vlastně pokaždé. Do všech zápasů jsem šel opatrně a až pak útočil," řekl Krpálek.

Ve finále se Huismanovi nepodařila odveta za zářijový evropský šampionát. Krpálek tentokrát slavil už po minutě a 58 vteřinách.

"Pro Lukáše teď sezona prakticky končí, asi by bylo zbytečné, aby jel na mistrovství Evropy do 23 let. Nechceme ho unavit. Ale od příští sezony by se už měl začít zapojovat do velkých seniorských soutěží," nastínil Smolík.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž