ŽIVOTNÍ ÚSPĚCH. Jaromír Ježek (druhý zprava) s bronzovou medailí na mistrovství Evropy.

ŽIVOTNÍ ÚSPĚCH. Jaromír Ježek (druhý zprava) s bronzovou medailí na mistrovství Evropy. | foto: www.eju.net

Judista Ježek zazářil na ME, raduje se z bronzu. Musil skončil sedmý

  • 0
České judo se po sedmi letech raduje z evropské medaile. Postaral se o ni Jaromír Ježek, který na mistrovství Evropy v Istanbulu vybojoval třetí místo. Jaromír Musil byl navíc sedmý.

Zvedl ruce nad hlavu a pořádně zařval, pod ním ležel zdrcený soupeř. Ježek právě hodil Benjamina Darbeleta z Francie na ipon, což znamená vítězství před časovým limitem.

Ježkův životní zápas trval lehce přes tři minuty.

Aby se vešel do hmotnostní kategorie do 73 kilogramů, shazuje deset kilo. Kruté trýznění se ale bohatě vyplácí. Evropským bronzem se přiblíží účasti na olympijských hrách 2012, ke kterým směřuje jeho příprava.

Že má den, ukázal judista ze Sokola Vršovice už v prvním zápase. V něm před časovým limitem porazil Piotra Kurkiewicze z Polska, pak na ipon zdolal i Tengize Papošviliho z Gruzie.

Potom ovšem přišel na řadu domácí Vanlioglu Hasan. Rozhodčí v bouřlivé atmosféře českému zástupci udělili třikrát trest šido. "V neutrálním prostředí by se to asi nestalo," pokrčil rameny český judista. "Zvlášť to třetí napomínání bylo dost podivné. Jinde by zápas určitě skončil v prodloužení," doplnil.

Na nestrannost sudích vůči Hasanovým soupeřům upozorňovali i komentátoři mezinárodního přenosu, neboť turecký reprezentant na tresty vyhrál také utkání o třetí místo (v judu se udělují dva bronzy).

Češi na ME

Pavel Petřikov (do 60 kg)
bez umístění

Lucie Chytrá (do 52 kg)
9. až 16. místo

Jaromír Ježek (do 73 kg)
3. místo

Jaromír Musil (do 81 kg)
7. místo

Alena Eiglová (do 78 kg)
pere se v sobotu

Lukáš Krpálek
(do 100 kg)
pere se v sobotu

Skvělé výkony Ježek předvedl v opravných bojích. Silného Dexe Elmonta z Nizozemska zdolal v Golden Score, což je prodloužení s náhlou smrtí. V utkání o třetí místo pak už Darbeletovi, stříbrnému medailistovi z olympiády v Pekingu, nedal vůbec šanci.

Česko získalo medaili na mistrovství Evropy poprvé od roku 2004, kdy bronz vybojovala Andrea Pokorná, v té době Pažoutová. Mezi muži je Ježek úplně první v samostatné historii České republiky.

Skvělý den českého juda podtrhl Jaromír Musil, Ježkův parťák ze Sokola Vršovice. V kategorii do 81 kilogramů skončil sedmý, což je také jeho životní výsledek.

Ježek hned přispěchal s tím, že česká výprava o sobě musí dát vědět. "S Jardou a s trenérem Zdeňkem Kasíkem to půjdeme do Istanbulu oslavit," smál se, ale s vědomím možných následků. "Nemůžeme to přehnat, za čtrnáct dní pokračuje Světový pohár," připomněl blížící se turnaj v Baku.

Šampionát pokračuje v sobotu, kdy se představí Alena Eiglová a Lukáš Krpálek.

ME v judu - výsledky

Muži:
Do 73 kg:
1. Piňa (Port.), 2. Kodzokov (Rus.), 3. Ježek (ČR) a Hasan (Tur.)

Do 81 kg: 1. Mammadli (Ázer.), 2. Toma (Mold.), 3. Magomedov (Rus.) a Bischof (Něm.), ...7. Musil (ČR)
Ženy:
Do 63 kg:
1. Emaneová (Fr.), 2. Van Emdenová (Niz.), 3. Zolnirová (Slovin.) a Drexlerová (Rak.)
Do 70 kg: 1. Boschová (Niz.), 2. Blancová (Šp.), 3. Barbieriová (It.) a Decosseová (Fr.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž