Alexander Jurečka (v bílém) v souboji s Sainem Mammadovem z Ázerbájdžánu.

Alexander Jurečka (v bílém) v souboji s Sainem Mammadovem z Ázerbájdžánu. | foto: International Judo Federation

Judista Jurečka trénuje brzy ráno, aby si zvykl na čas v Astaně

  • 0
Vstává časněji než obvykle a spolupracuje s psychologem. I to má judistovi Alexandru Jurečkovi z Havířova pomoci k úspěchu na mistrovství světa, které se koná příští týden v kazašské Astaně.

„Snažíme se přiblížit času v Astaně, kde je o pět hodin více, takže trénovat chodím na půl sedmou,“ podotkl Jurečka.

A jak přiznává, je to pro něj hodně nepříjemné. „Trenér má problém dostat mě do provozní teploty,“ dodal.

„Saša na mě ráno někdy kouká, o co mi jde. Je to typ člověka, který potřebuje delší start, takže i to je jeden z důvodů, proč už takto začínáme s aklimatizací,“ uvedl Jurečkův trenér Marcel Frenštátský.

S čím bude Jurečka na šampionátu spokojený? „S umístěním do sedmého místa. Nejraději bych však bojoval o medaili, dostal se do finálových bojů,“ podotkl Jurečka.

„Před dvěma roky jsem před světovým šampionátem mluvil o medaili, ale teď jsem skromnější,“ prohlásil závodníkův trenér Marcel Frenštátský. Na mistrovství světa v Brazílii 2013 skončil Jurečka desátý.

Nyní má ke všemu za sebou těžké období. Zvolna se vrací mezi světovou elitu, kam patřil, než si přetrhl vazy v rameni i koleni. To ho vyřadilo na rok a půl. „Už se nechci k těm zraněním vracet,“ prohlásil Frenštátský. Ostatně i letos na jaře ještě českého reprezentanta zbrzdila operace menisku. Už se však cítí v pořádku.

„Technicky a kondičně má na to, aby se o medaili porval, ale rozhodne hlava,“ upozornil Frenštátský. „To je také důvod, proč jsme začali spolupracovat s psychologem.“ Tím je Martin Vaňka, který se věnuje i třineckým hokejistům.

Nejlepší český judista Lukáš Krpálek bere do Astany manželku, která mu na závodech přináší štěstí. A co Jurečka? Má nějakého štěstínosiče?

„Pro mě je takovým talismanem můj pes,“ usmál se. „Asi půl roku mám černého labradora, kterého jsem si vzal z útulku.“ Leč toho si s sebou brát nemůže. „Ještě bych mu ho musel venčit,“ žertuje trenér Frenštátský.

„Jasně, nejede se mnou, ale všude vozím jeho fotku. Podívám se na ni a mám radost. Povzbudí mě to. Těší mě, jak je spokojený a za všechno vděčný. Je to podobný mazel jako já. Rád se i pere, ale to se ho snažím odnaučit,“ uvedl Jurečka.

Do Astany odlétá v sobotu, ve své váze do 90 kilogramů bude zápolit 28. srpna. A půjde mu i o body v kvalifikaci na olympijské hry.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž